Nieuwe+studie+EFSA+bevestigt+risico%27s+neonicotino%C3%AFden
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Nieuwe studie EFSA bevestigt risico's neonicotinoïden

De meeste toepassingen van neonicotinoïden zijn risicovol voor wilde bijensoorten en voor honingbijen. Dit concludeert EFSA vandaag op basis van een nieuwe evaluatiestudie.

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid heeft een nieuwe risicobeoordeling laten uitvoeren voor clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam. Op deze drie neonicotinoïden zijn vanaf 2013 al strenge beperkingen van toepassing. Eind maart neemt de Europese Unie een besluit over de toelating van deze middelen.

De nieuwe conclusies zijn volgens EFSA aanvullend op voorgaande studies. In opdracht van de autoriteit is de afgelopen jaren op grote schaal relevante data en nieuwe resultaten uit wetenschappelijk onderzoek verzameld en ook een systematische literatuurstudie uitgevoerd. In de risicobeoordeling is dit keer naast honingbijen ook rekening gehouden met gevolgen van het gebruik van neonicotinoïden voor wilde bijen.

Gedetailleerde conclusies

EFSA benadrukt dat de beschikbaarheid van een grote hoeveelheid nieuwe data en de eigen richtlijnen om de risico's van pesticiden voor bijen vast te stellen, zorgt voor gedetailleerde conclusies. Volgens middelenspecialist José Tarazona van EFSA variëren de bevindingen afhankelijk van de bijensoort en de toepassingsmethode van de neonicotinoïden.

'Er zijn toepassingen met een laag risicoprofiel. Maar voor alle drie onderzochte stoffen geldt dat er een risico is voor de gezondheid van bijen. Dat bevestigt deze studie', aldus Tarazona in een vandaag gepubliceerde persbericht van EFSA.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer