Brussel+publiceert+eerste+resultaten+middelenonderzoek
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Brussel publiceert eerste resultaten middelenonderzoek

De European Food Safety Authority (EFSA) maakt deze zomer de eerste resultaten bekend van het onderzoek naar het risico voor de mens van het cumulatief gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

De Europese voedselwaakhond is zo'n tien jaar geleden begonnen met het onderzoek naar de gevaren van middelen. Als eerste heeft de dienst de risico's van een combinatie van gewasbeschermingsmiddelen voor het zenuwstel en de schildklier van de mens onder de loep genomen.

Het zogeheten cocktaileffect van gewasbeschermingsmiddelen bij aardbeien was ruim een jaar geleden in het nieuws. Toen werd er onterecht bericht dat er een gevaar voor de mens was omdat de maximum residu limiet werd overschreden.

Verkeerd gerekend

Volgens onderzoeker Arie Ton van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden is destijds verkeerd gerekend. Na nader onderzoek bleek dat deze limiet bij lange na niet werd gehaald. 'Bij het huidige gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is er geen gevaar voor mensen', stelt hij.

In de komende vijf jaar publiceert de EFSA verdere resultaten van het onderzoek naar de risico's voor andere functies en organen van de mens. De navorsingen vinden plaats in opdracht van Brussel. De wetenschappers van de EFSA kijken daarbij naar verschillende consumptiepatronen van bevolkingsgroepen in de Europese Unie en betrekken ook importproducten in het onderzoek. De rekenmethode die de EFSA gebruikt, is bedacht door de Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  19° / 13°
  60 %
Meer weer