Brussel publiceert eerste resultaten middelenonderzoek

De European Food Safety Authority (EFSA) maakt deze zomer de eerste resultaten bekend van het onderzoek naar het risico voor de mens van het cumulatief gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Brussel+publiceert+eerste+resultaten+middelenonderzoek
© Nieuwe Oogst

De Europese voedselwaakhond is zo'n tien jaar geleden begonnen met het onderzoek naar de gevaren van middelen. Als eerste heeft de dienst de risico's van een combinatie van gewasbeschermingsmiddelen voor het zenuwstel en de schildklier van de mens onder de loep genomen.

Het zogeheten cocktaileffect van gewasbeschermingsmiddelen bij aardbeien was ruim een jaar geleden in het nieuws. Toen werd er onterecht bericht dat er een gevaar voor de mens was omdat de maximum residu limiet werd overschreden.

Verkeerd gerekend

Volgens onderzoeker Arie Ton van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden is destijds verkeerd gerekend. Na nader onderzoek bleek dat deze limiet bij lange na niet werd gehaald. 'Bij het huidige gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is er geen gevaar voor mensen', stelt hij.

In de komende vijf jaar publiceert de EFSA verdere resultaten van het onderzoek naar de risico's voor andere functies en organen van de mens. De navorsingen vinden plaats in opdracht van Brussel. De wetenschappers van de EFSA kijken daarbij naar verschillende consumptiepatronen van bevolkingsgroepen in de Europese Unie en betrekken ook importproducten in het onderzoek. De rekenmethode die de EFSA gebruikt, is bedacht door de Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer