EFSA+geeft+glyfosaatstudies+vrij
Nieuws
© Han Reindsen

EFSA geeft glyfosaatstudies vrij

European Food Safety Authority (EFSA), de Europese voedselveiligheidsautoriteit, geeft toch studies over glyfosaat vrij. De autoriteit verzette zich tot nu toe tegen de vrijgave. EFSA gaat de onderzoeksresultaten delen met Europarlementariërs, heeft de autoriteit bekendgemaakt.

Transparantie en openheid zijn essentiële waarden voor EFSA, legt directeur Bernhard Url van EFSA de stap uit. 'Ze versterken het vertrouwen in de wetenschap.' EFSA weigerde eerder bij glyfosaat openheid van zaken te geven omdat het commercieel gevoelige informatie betrof.

De Europese Commissie (EC) nam deze zomer de beslissing om glyfosaat voor nog een periode van achttien maanden toe te laten, alhoewel enkele lidstaten hiertegen waren.

Adviezen

De EC liet zich bij zijn beslissing leiden door het oordeel van EFSA dat glyfosaat niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Ook een voorlopig advies van European Chemicals Agency (ECHA) wees in die richting.

Glyfosaat ligt onder vuur omdat het wellicht kankerverwekkend is. International Agency for Research on Cancer (IARC), het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek, publiceerde vorig jaar een rapport waarin deze link werd gelegd.

Glyphosate Task Force

Eerder hebben ook producenten van glyfosaat, verenigd in Glyphosate Task Force, hun studies over het middel ter inzage gelegd. Glyfosaat is een actieve stof in onkruidbestrijdingsmiddelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer