Van+Dam%3A+experts+EFSA+onafhankelijk
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Van Dam: experts EFSA onafhankelijk

Volgens staatssecretaris Martijn van Dam is er geen twijfel over de onafhankelijkheid van de gmo-experts die zijn aangesteld door EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid.

Van Dam schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder had toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma van EZ toegezegd om bij EFSA navraag te doen over nieuw aangestelde experts van het gmo-panel.

Belangenverstrengeling

Directe aanleiding is een artikel van Testbiotech waarin de organisatie stelt dat deze experts gelieerd zijn aan de industrie en dat er daarom sprake is van belangenverstrengeling. Van EFSA wordt onafhankelijk advies verwacht bij de toelatingsaanvraag voor teelt of import van gmo-gewassen.

Dijksma heeft al aangegeven dat deze discussie niet nieuw is. De Europese Commissie, Nederland en de meeste andere lidstaten hebben vergelijkbare kritiek op EFSA steeds van de hand gewezen.

Goed beleid

Uit onderzoeken van Ernst & Young en de Europese Rekenkamer blijkt dat EFSA goed beleid voert. De beschikbaarheid van experts in de biotechnologie is klein, de kans op een relatie met de industrie is dan ook aanwezig. Maar dat hoeft de integriteit van de experts niet te beïnvloeden, schrijft Van Dam.

In een brief bevestigt EFSA aan het Nederlandse kabinet dat het beleid gericht is op de onafhankelijke positie van de experts. Dat doet de autoriteit onder meer door een zorgvuldige selectieprocedure en het regelmatig screenen van eigen leden met betrekking tot hun belangen.

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer