Termijnnotering+aardappelen+stijgt+weer+boven+31+euro
Nieuws
© Haijo Dodde

Termijnnotering aardappelen stijgt weer boven 31 euro

De termijnnotering van de EEX in Leipzig voor de handel in aardappelcontracten op levering in juni steeg deze week naar een niveau boven 31 euro per 100 kilo.

Daarmee herstelt de termijnmarkt voor fritesgeschikte aardappelen zich na een dip half april toen de notering beneden de 28 euro zakte. In een toelichting beoordeelt De Vries & Westermann de stemming op de aardappelmarkt als vast. De beursmakelaar wijst er met name op dat de telersnoteringen in België voor Fontane en Challenger deze week weer met gemiddeld 3,50 euro per 100 kilo zijn gestegen.

PotatoNL noteert de fritesaardappelen in categorie I voor grootschalige verwerking in Nederland, België en Duitsland stabiel op 29 tot 31 euro. Voor de overige bestemming in categorie II is de notering 32 tot 36 euro. Gaandeweg het seizoen is het prijsverschil tussen beide categorieën geleidelijk groter geworden.

Droogte en lage temperaturen

De notering op de termijnmarkt voor aardappelen van oogst 2019 op levering in april 2020 fluctueert de laatste weken tussen 15,80 en 16,80 euro per 100 kilo. De markt voor de nieuwe aardappelen reageert nu sterk op de groeiomstandigheden. Met name de droogte en de relatief lage temperaturen stimuleren de prijsvorming van de termijncontracten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 14°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 8°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer