Aardappelvoorraad hoger dan meerjarig gemiddelde

De voorraad aan bewaaraardappelen bij aardappeltelers die meedoen aan de VTA-inventarisatie, is ruim 7 procent hoger dan het meerjarig gemiddelde.

Aardappelvoorraad+hoger+dan+meerjarig+gemiddelde
© Haijo Dodde

Wel is de absolute voorraad aan aardappelen 18 procent kleiner dan vorig jaar. Dat blijkt uit de inventarisatie van de voorraad aardappelen die de Verenigde Telers Akkerbouw (VAT) drie keer per jaar uitvoert onder haar leden. De peildatum van de tweede inventarisatie was half februari.

Op dat moment was bij de deelnemende telers 30,3 procent van de oogst afgeleverd. Relatief is dit lager dan de voorgaande seizoenen toen rond half februari gemiddeld 43,5 procent van de geoogste aardappelen al was uitgeschuurd.

Verschil noord en zuid

Opvallend is het verschil in aandeel afgeleverde aardappelen tussen telers in het noorden en die in het zuiden. Noordelijke aardappeltelers hadden half februari gemiddeld nog 78 procent van hun aardappeloogst op voorraad liggen. In het zuiden was dit aandeel 66 procent.

Van de voorraad aardappelen bij VTA-telers is 61 procent al verkocht. Vorig jaar was het aandeel aardappelen dat contractueel al vast lag 53 procent. Het aandeel vrije aardappelen in opslag is daarmee beduidend lager dan het voorgaande seizoen, maar ligt wel ongeveer op het vijfjarig gemiddelde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer