Minder Nederlandse aardappelen naar Afrika en Azië

Zowel voor consumptieaardappelen als voor pootgoed geldt dat van oogst 2018 minder producten naar bestemmingen in Afrika en Azië zijn geëxporteerd.

Minder+Nederlandse+aardappelen+naar+Afrika+en+Azi%C3%AB
© Koos van der Spek

De exportteller voor pootgoed tot en met eind januari staat op 364.000 ton. Dat is ongeveer 70.000 ton minder dan vorig jaar in dezelfde periode. Dat blijkt uit de exportcijfers op de website van de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO).

De achterstand van de export naar Azië betreft 28.000 ton. Afrika kocht tot het peilmoment ruim 45.000 ton minder pootgoed vanuit Nederland.

Vooral voor Noord-Afrika geldt dat naar grote afzetlanden als Algerije, Egypte, Marokko en Libië veel kleinere hoeveelheden pootgoed zijn verscheept. Naar Azië en dan met name het Midden-Oosten blijft de afzet naar Israël, Irak en Syrië achter ten opzichte van vorig jaar.

Beperkte beschikbaarheid

Bij pootgoed heeft de tegenvallende export vooral te maken met de kleinere oogst van 2018 en daardoor een beperkte beschikbaarheid. Voor consumptieaardappelen is vermoedelijk de prijsvorming de belangrijkste oorzaak van het wegvallen van afzet.

Aan consumptieaardappelen is tot en met januari 435.000 ton naar het buitenland verkocht. Na januari 2018 was dat nog 468.000 ton. Meest opvallende achterblijver in de export is Senegal met een volume van 14.000 ton. Dat is 30.000 ton minder dan vorig jaar. Azië koopt dit jaar vrijwel geen consumptieaardappelen uit Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer