Termijnmarkt verrekent effect voorjaarsweer

De termijnmarkt voor fritesaardappelen herstelt zich weer enigszins van de scherpe daling van vorige week.

Termijnmarkt+verrekent+effect+voorjaarsweer
© Anton Dingemanse

De noteringen op het aprilcontract 2019 daalde vorige week tot een niveau beneden 31 euro. De laatste dagen is weer sprake van enig herstel met een koers die vandaag oploopt tot 31,50 euro per 100 kilo. In de periode na de jaarwisseling tot en met de eerste week van februari, schommelde de termijnnotering voor het aprilcontract tussen 32 en 33 euro per 100 kilo.


Ook het junicontract en de notering voor aardappelen van de komende oogst laten een vergelijkbaar verloop zien. In de eerste week van februari werden contracten voor levering van aardappelen in april 2020 nog verhandeld voor 16,70 euro. Die koers staat inmiddels op 16 euro per 100 kilo.

Flauwe stemming

Volgens beursmakelaar De Vries en Westermann is de flauwe stemming van vorige week een gevolg van het vroege voorjaarsweer en van winstname door speculanten. Maar het effect daarvan lijkt inmiddels verrekend.

De effectieve markt voor aardappelen laat nauwelijks een beweging zien, blijkt uit de noteringen van PotatoNL en ook uit de beursnoteringen in Frankrijk en België. Deze week bevestigde een voorraadinventarisatie in België dat er nauwelijks nog vrije aardappelen beschikbaar zijn op de aardappelmarkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer