Hoogheemraad Delfland neemt afscheid

Ingrid ter Woorst neemt volgende maand na twee bestuurstermijnen afscheid als hoogheemraad van Delfland. Ze gaat als medewerker landelijk gebied aan de slag bij gemeente Midden-Delfland.

Hoogheemraad+Delfland+neemt+afscheid
© Koen van Wijk

Waarom stopt u?

'Na de waterschapsverkiezingen krijgt Hoogheemraadschap van Delfland een nieuw bestuur en voor mij is het mooi geweest. Ik ga weg op het goede moment. In maart heb ik positieve cijfers mogen presenteren over de waterkwaliteit in onze glastuinbouwgebieden. Voor mij is dat een hoogtepunt, een mooier cadeau dan een koninklijke onderscheiding.'

Ik heb me ingezet om niet alleen te handhaven en te verbieden, maar het waterbewust ondernemen te stimuleren en te belonen

Ingrid ter Woorst, hoogheemraad van Delfland

Wat hebt u voor de glastuinbouw gedaan?

'Als eerste heb ik bij gemeentes aangedrongen op de aanleg van het riool in de tuinbouwgebieden. Zij hebben die investering gedaan.

'Toch vonden wij nog steeds meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in het water. Daarom hebben we de gebiedsgerichte aanpak opgezet om in iedere polder de waterkwaliteit nauwkeurig in kaart te brengen door 24 uur per dag, zeven dagen per week metingen te verrichten. In de toekomst zal dat met 'zelf meten' door tuinders moeten worden voortgezet.'

Welke resultaten hebt u behaald?

'De gebiedsgerichte aanpak kost Delfland jaarlijks 900.000 euro, wat nodig is voor het uitzetten van de peilbuizen en de extra aangenomen medewerkers. Dat geld heb ik losgekregen van het algemeen bestuur en daar ben ik trots op. De voorzitters van Glastuinbouw Westland en Oostland willen het gebiedsgericht behouden en hebben Delfland daarover al een brief gestuurd.

'Verder heb ik me ingezet om niet alleen te handhaven en te verbieden, maar het waterbewust ondernemen te stimuleren en te belonen. Doordat tuinders zelf de waterkwaliteit in de sloten meten, krijgen ze bonuspunten bij 'On the way to PlanetProof.' Hiermee kunnen ze middelen gebruiken die volgens het keurmerk niet mogen. Als deze maar niet in de sloot terechtkomen.'

Hoe was de samenwerking met de glastuinbouw?

'Vanuit een gemeenschappelijk belang hebben het Hoogheemraadschap van Delfland, de land- en tuinbouw en de gewasbeschermingsmiddelenindustrie gewerkt aan schoner oppervlaktewater. Hoe minder middelen in het water, hoe beter het is voor iedereen.

'Dit is belangrijk voor het imago van de sector en het toelatingsbeleid van middelen. Bovendien voorkom je onderlinge concurrentie. We hebben met de verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater meer bereikt dan gehoopt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer