'Te veel knoppen om aan te draaien'

Nieske Dijkshoorn-van Dijk zit in het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland. Daarnaast runt ze met haar man een melkveebedrijf in Maasland.

%27Te+veel+knoppen+om+aan+te+draaien%27
© Thierry Schut

Het werkgebied van Delfland kent redelijk veel stedelijk en bebouwd gebied, waaronder Den Haag, Delft en het Westland. Zo is er in dit werkgebied 4.500 hectare aan wegen en 15.000 hectare landbouwgrond (exclusief glastuinbouw). Die verstedelijking maakt Delfland anders dan andere waterschappen.

Eerste berekeningen wijzen op een toename van 90 naar 340 euro per hectare. Per saldo stelt Dijkshoorn dat de voorgestelde manier van kostentoekenning te veel variabelen kent. 'Er zijn zoveel knoppen om aan te draaien, dan kun je altijd toerekenen naar het bedrag dat je voor ogen hebt. Maar op die manier ga je voorbij aan het doel van het systeem van eerlijke kostentoedeling.'

• Lees ook: Forse stijging waterschapslasten dreigt

De mogelijkheid die het bestuur krijgt om de belasting aan te passen met 15 procent doet volgens Dijkshoorn ook afbreuk aan het principe. 'Krijg je na vier jaar een andere politieke samenstelling, dan kunnen de tarieven omhooggaan.'

De aanwezigheid van relatief veel wegen in het werkgebied toont de zwakte van het systeem, vindt Dijkshoorn. De wegen worden nu relatief zwaar belast, maar zouden in de nieuwe rekenmethode goedkoper uit zijn. Dat vindt Dijkshoorn opvallend. 'Die wegen zijn net zo vervuilend als voorheen. Dat wordt niet meegenomen in de berekening.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer