Derde fase onderzoek breedspoortrekker gestart

Op de percelen van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw worden de aardappelproefvelden klaargemaakt voor proeven met de breedspoortrekker. Na dit derde onderzoekjaar moeten de resultaten binnen zijn.

Na twee jaar onderzoek met de breedspoortrekker is de voorlopige conclusie dat de opbrengst niet minder is dan met een reguliere trekker. Daarnaast heeft het gebruik van de breedspoortrekker volgens onderzoeker Carina Rietema (SPNA) nog meer voordelen.

'Normaal gesproken rij je met de trekker door de proefvelden heen, waardoor de ruggen vaak aangedrukt worden. Met de breedspoortrekker rij je om de proefvelden heen. Daardoor heb je minder verstoring van de grond en het gewas.'

Vertalen naar praktijk

Op de proefboerderij in Munnekezijl doet SPNA niet alleen eigen onderzoek, maar faciliteert het ook grond, machines en personeel voor handelshuizen. Rietema benadrukt het belang van de onderzoek in het Friese Munnekezijl. 'Dit is absoluut het aardappelgebied van Nederland. Dus door juist hier onderzoek te doen, zijn proefsituaties herkenbaar voor de telers, zijn de resultaten representatief voor de sector en zijn deze vertaalbaar naar de praktijk.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer