Onderzoek+en+innovatie+op+open+dagen+SPNA
Nieuws
© Eigen Foto

Onderzoek en innovatie op open dagen SPNA

Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) houdt dit jaar wederom open dagen. Proefboerderij Ebelsheerd laat voor het eerst het 25 hectare grote biologische demoveld zien. Op proefboerderij Kollumerwaard ligt een demoveld met erosie-stoppers in pootgoed.

Proefboerderij Ebelsheerd ligt in Nieuw Beerta, in het Oost-Groningse Oldambt. Op de proefboerderij wordt praktijkonderzoek verricht naar onder andere granen, koolzaad, suikerbieten en uien. Tijdens de open dag zal er uitgebreid aandacht zijn voor onder andere het diverse onderzoek in graan. Het Oldambt is immers hét graanteeltgebied van Nederland. De gehele dag rijdt een pendelkar langs de proefvelden.

Op drie momenten op de middag zal door de VVB Oldambt een spuitdemonstratie worden gehouden, waarbij aandacht is voor verschillende spuittechnieken en doptypes. Doel hiervan is om bezoekers te informeren over de mogelijkheden met betrekking tot spuittechniek in het licht van de aangescherpte normen omtrent driftreductie.

Biologisch

Dit jaar kan voor het eerst het 25 hectare grote biologische demoveld bezocht worden met onder andere veldbonen, mais en tarwe. Daarnaast zijn er kleinschalige biologische demoveldjes met een heel scala aan gewassen zoals pompoen, erwten, bonen, mais, mosterd, uien, spinazie, aardappelen en suiker- en rode biet. Hierbij wordt ervaring opgedaan met bodembewerking, onkruidbeheersing en ziektebestrijding.

Daarnaast is een demoveld met verschillende graansoorten en rassen aangelegd. Hierin liggen naast moderne gangbare rassen ook een aantal klassieke graansoorten, zoals Eenkoorn en Emmer. De open dag is op 3 juli van 13 uur tot 17.30 uur bij proefboerderij Ebelsheerd, Hoofdweg 26 in Nieuw Beerta.

Kollumerwaard

Proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl ligt in het Friese deel van het Lauwersmeergebied. Op deze proefboerderij wordt praktijkonderzoek verricht naar onder andere (poot)aardappelen, suikerbieten en uien. De diverse proefvelden en projecten zullen tijdens rondgangen worden toegelicht door opdrachtgevers.

Er lopen op dit moment een aantal zeer interessante projecten zoals het garnalenproject, PlanyOrganic (nul input landbouw) en een project rond perceel emissie, waarbij er naast een demoveld met erosie-stoppers ook een scraper ten behoeve van emissie-geulen aanleg aanwezig is.

Verzilting

Een ander lopend project is verzilting, waarbij het publiek wordt uitgenodigd om zelf oppervlaktewater mee te nemen om op EC-waarde te laten monitoren door experts van onder andere Acacia Water en hier meer achtergrondinformatie over te horen.

Vanuit Profile Heuver banden wordt er een doorlopende demo bodem en bandenspanning verzorgd. Ook zullen er een aantal ontwikkelingen zichtbaar zijn met betrekking tot 'plantspecifiek handelen': verrichtingen op basis van robotica, sensoren en software.

De open dag is op 10 juli van 13 tot 19 uur op de Hooge Zuidwal 1 in Munnekezijl. Voorafgaand aan deze open dag is er vanaf 10 uur een symposium op de proefboerderij waarbij een aantal partijen actief met ontwikkelingen in de agrarische sectoren hun projecten zullen toelichten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer