Onderzoek+en+innovatie+tijdens+open+dagen+SPNA
Nieuws
© Eigen Foto

Onderzoek en innovatie tijdens open dagen SPNA

De Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) houdt binnenkort twee open dagen. Op dinsdag 27 juni op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta en donderdag 6 juli op Kollumerwaard in Munnekezijl.

Lichte klei

Proefboerderij Ebelsheerd ligt op de zware klei van het Oldambt. Er wordt praktijkonderzoek verricht naar onder andere granen, koolzaad, suikerbieten en uien. Tijdens de open dag zal er uitgebreid aandacht zijn voor onder andere het diverse onderzoek in graan.
Ook het lopende onderzoek in uien en suikerbiet wordt tijdens de open dag toegelicht. Daarnaast is er een bandendemonstratie met aandacht voor de bandendruk in relatie tot de bodemstructuur.

Dit jaar zijn voor het eerst de biologische demovelden te bezichtigen. Ebelsheerd gaat de komende jaren 25 hectare omschakelen naar biologisch en dit jaar wordt op kleine schaal geëxperimenteerd met diverse gewassen als boontjes, peultjes, spinazie en mais. Hierbij wordt ervaring opgedaan met bodembewerking, onkruidbeheersing en ziektebestrijding.

De open dag is op 27 juni van 13 uur tot 17.30 uur bij proefboerderij Ebelsheerd, Hoofdweg 26 in Nieuw Beerta. De gehele dag rijdt een pendelkar langs de proefvelden waar bezoekers kunnen op- en afstappen en zich kan laten bijpraten door deskundigen.

Proefboerderij Kollumerwaard ligt in het Friese deel van het Lauwersmeergebied. Op deze proefboerderij wordt praktijkonderzoek verricht naar onder andere (poot)aardappelen, suikerbieten en uien. Op de Kollumerwaard vindt zowel gangbare als biologische teelt plaats.

Tijdens de open dag is er dit jaar speciale aandacht voor uienonderzoek. Circa 150 noordelijke uien telers hebben zich aangesloten bij Uienkenniscentrum Noord waarin partijen als Delphy en SPNA samenwerken rond praktijk gestuurd uienonderzoek.

Verder is er aandacht voor mechanische onkruidbestrijding en de teelt van biologische conserven. De diverse proefvelden zullen tijdens diverse rondgangen worden toegelicht door opdrachtgevers.

Er lopen op dit moment een aantal interessante projecten zoals het garnalenproject, PlanyOrganic (nul input landbouw) en het maken en toepassen van Bokashi (fermenteren van rietmaaisel uit het Lauwersmeergebied). Deze projecten zijn op deze dag te bezichtigen en worden voorzien van meer informatie.

De open dag op proefboerderij Kollumerwaard is op 6 juli van 13 tot 18 uur, Hooge Zuidwal 1 in Munnekezijl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer