Opbrengsten+wintertarweproef+op+hoog+niveau
Nieuws
© eigen foto Ebelsheerd

Opbrengsten wintertarweproef op hoog niveau

De opbrengsten van de wintertarwerassenproef op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta lag dit jaar op een hoog niveau.

De gemiddelde opbrengst van de rassen zonder ziektebestrijding en groeiregulatie was 10,1 ton per hectare. De gemiddelde opbrengst van de rassen met ziektebestrijding en groeiregulatie was 11,8 ton per hectare.

Het ras Benchmark van Wiersum Plantbreeding scoorde met 12,8 ton per hectare dit jaar het hoogst. De opbrengst is 8 procent hoger dan gemiddeld.

Daarna volgt een hele serie tarwerassen met 2 à 3 procent hogere opbrengst dan gemiddeld, waaronder Porthus, Bergamo en Graham die ook het vorig seizoen goed naar voren kwamen.

Vochtgehalte

De rassenproef op de SPNA-locatie Ebelsheerd is op 18 augustus geoogst. De omstandigheden voor oogsten waren erg gunstig. Het gemiddelde vochtgehalte in de proef was 14,7 procent.

De ziektedruk, wat betreft de gangbare graanziekten, was in de rassenproef relatief laag. Dit ondanks dat in een aantal rassen al vroeg gele roest was waargenomen. Wel was in alle rassen een aantasting van sneeuwschimmel te zien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  60 %
Meer weer