Duitse+droogte+vereist+50+cent+duurder+varkensvlees
Nieuws
© Huisman Media

Duitse droogte vereist 50 cent duurder varkensvlees

Vanwege de snel stijgende voerkosten, is een prijsverhoging van 50 cent per kilo nodig om de kosten van varkensvlees te dekken. De Duitse boerenbelangenorganisatie DBV luidt de noodklok vanwege de droogte en aangescherpte milieu- en welzijnseisen.

Grote delen van de Duitse agrarische sector hebben met de ergste droogte sinds mensenheugenis te maken. In de zaterdageditie van dagblad Rheinische Post van 18 augustus, zegt de vicepresident Werner Schwarz van Deutsche Bauern Verband (DBV) dat een verdubbeling van de varkensvlees prijs nodig is, om faillissementen te voorkomen.

Hij verlangt meer investeringszekerheid van de Duitse overheid voor een termijn van vijftien jaar. 'Als boeren hun stallen voor honderdduizenden euro's ombouwen en die investering na vijf jaar al weer achterhaald blijkt te zijn, kunnen ze zich dat geen tweede keer veroorloven.' De laatste jaren worden de milieu –en dierenwelzijnsnormen in Duitsland volgens hem te vaak aangescherpt.

Consument niet consequent

Schwartz hekelt het gedrag van consumenten, die wel de wijze van veehouden bekritiseren, maar geen geld betalen voor extra milieu-en dierenwelzijnsmaatregelen. Hij voorspelt dat Duitse vleesvarkenshouders meer biggen uit Nederland en Denemarken gaan importeren, als ze verplicht worden bij castratie volledig te verdoven en dit door een dierenarts te laten uitvoeren.

Dat kost 6 euro per big, afhankelijk van de bedrijfsgrootte. Het alternatief immunocastratie deugt volgens de DBV vicepresident ook niet in de ogen van de kritische consument.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer