Daders+valse+NAK%2Dcertificaten+gevonden
Nieuws
© NAK

Daders valse NAK-certificaten gevonden

Nadat de NAK bijna twee weken geleden bekendmaakte dat er valse certificaten waren ontdekt, heeft de Nederlandse Algemene Keuringsdienst afgelopen vrijdag de vervalsers gevonden.

Een pootgoedbedrijf en een handelaar hebben toegegeven ongecertificeerde pootaardappelen te hebben verkocht aan Belgische afnemers. Die vracht hebben ze tijdens het transport voorzien van zelfgemaakte valse NAK-certificaten. Het betreft in totaal meer dan 250 ton pootaardappelen van het ras Fontane van oogst 2018.


Nadat in het eerste gezamenlijke bedrijfsbezoek met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geen informatie boven tafel kwam, heeft de NAK het verdere onderzoek zelfstandig met Breeders Trust voortgezet. Dat leidde er toen snel toe dat beide bedrijven toegaven.

Signalen

Deze fraude lijkt vooralsnog geen verband te hebben met de illegale pootgoedhandel, waarvoor Breeders Trust in maart waarschuwde. Wel zijn er naar aanleiding van de berichtgeving over dit onderzoek ook andere nuttige signalen ontvangen waarnaar verder onderzoek zal worden gedaan, meldt de NAK.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer