'Problemen met NAK-certificatenbak zijn opgelost'

'Er is onvrede ontstaan over de NAK-certificatenbak en dat is terecht. Er zijn zaken niet goed gegaan. De hobbels zijn genomen en we zijn nu tevreden over het resultaat', zegt Arjan Kroon, directiesecretaris bij de keuringsdienst.

%27Problemen+met+NAK%2Dcertificatenbak+zijn+opgelost%27
© Eigen Foto

De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) kwam er de afgelopen jaren achter dat het soms moeilijk is om de pakketten met certificaten juist, tijdig en volledig te bezorgen. Het oude systeem was vooral bij de opstart van het seizoen storingsgevoelig, de bezorgplekken waren soms moeilijk te vinden en de koerier moest altijd de juiste sleutel bij zich hebben. Soms van een schuur of een kantine en ook wel eens van een auto.

'Het oude systeem was kostbaar door te veel variatie in afleverplekken. Daarnaast liet het herstellen van fouten te wensen over. Dat zorgde voor veel herstelkosten, zo'n 40.000 euro per jaar', zegt Kroon. 'De NAK wilde daarom de kwaliteit en betrouwbaarheid van de certificaatbezorging naar een hoger niveau tillen', vervolgt de directiesecretaris.

Leveringszekerheid en kostenbeheersing

Door ontwikkelingen op de bezorgmarkt kwamen er meerdere aanbieders met leveringszekerheid en betere track & trace. Er is goed te achterhalen waar een pakket zich bevindt. Vooral de leveringszekerheid en de kostenbeheersing speelden voor de NAK een belangrijke rol bij de besluitvorming.

Het nieuwe systeem kent een uniforme bezorgplek, voor de DropBox is geen sleutel nodig, de gps-coördinaten zijn vastgelegd en de bak is goed te vinden en bereikbaar. Kroon: 'De leveringszekerheid is toegenomen van 98 naar 99 procent. Dat is een halvering van de fouten en bespaart ons 150.000 euro per jaar. Dat is 150 euro per jaar per adres. Zo verdienen we de investering in het eerste jaar al terug.'

Onhandige communicatie

Maar niet alles ging goed, moet Kroon toegeven. De communicatie van de NAK was onhandig, de bakken werden te laat geleverd, er was discussie over de kosten en de plaatsbepaling en de stickers lieten los. 'De start was ongelukkig.'

Op dit moment zijn er zo'n negenhonderd bakken geplaatst en in gebruik. De meeste problemen zijn in de eerste weken opgelost. 'De eerste ervaringen van de bezorgdienst zijn positief. In de eerste week was 99 procent goed bezorgd, tegenover 96 procent met het oude systeem in 2017.'

Veiligheid bij NAK
In 2018 heeft de NAK een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) laten uitvoeren. Dit maakt gevaren op het werk inzichtelijk. Aandachtspunten bij de NAK zijn vooral de monstername op hoogte en de spleten tussen de kisten. De NAK roept telers op om samen met de keurmeester in een werkgroep na te denken over veiligheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer