NAK+ontdekt+vervalste+pootgoedcertificaten
Nieuws
© NAK

NAK ontdekt vervalste pootgoedcertificaten

Bij leveringen van Nederlands pootgoed aan België zijn afgelopen week vervalste NAK-certificaten ontdekt.

De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) is hierop in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een onderzoek gestart. Er is inmiddels een bedrijf in Zeeland bezocht. Of de ontdekte fraude in verband kan worden gebracht met de illegale pootgoedhandel, waarvoor Breeders Trust afgelopen maart waarschuwde, is onderdeel van het onderzoek.


Over de omvang van de fraude kan Jan Eggo Hommes van de NAK nog niets zeggen. 'We hebben meer dan één vervalst NAK-certificaat ontdekt. Het onderzoek richt zich nu op de vraag waar de vervalste certificaten vandaan komen, wie ze heeft verstrekt en de hoeveelheid.'

Herkennen

De NAK roept telers en afnemers op om alert te zijn en vervalste certificaten te melden. De vervalsingen die zijn gevonden, zijn te herkennen aan een punt in het telernummer. Het certificaat is makkelijk scheurbaar en rommelig van opmaak.

'Of je de vervalsing kunt ontdekken, is afhankelijk met welke ogen er je naar kijkt. Iemand die bij de NAK werkt, ziet het snel en prikt er zo doorheen', geeft Hommes aan. 'Een teler krijgt vaak maar één keer per elf maanden een certificaat onder ogen en die zal een vervalsing niet snel opvallen.'

Buitenland

De NAK krijgt af en toe meldingen van handelaren uit het buitenland over vervalste certificaten. 'Vaak gaat het om exportlanden overzee. Vervalste NAK-certificaten in Nederland en België zien we maar zelden', zegt Hommes.

De tot nu toe aangetroffen vervalste certificaten hebben allemaal hetzelfde nummer: 549.495.787. De NAK roept telers op om vervalsingen bij de keuringsdienst te melden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer