Uitgangssituatie pootgoed voor 2019 is slecht

De uitgangssituatie voor de teelt van pootaardappelen is dit voorjaar net zo slecht als vorig jaar. 'Plant schoon pootgoed zoveel mogelijk bij elkaar', luidt het advies van Jan Eggo Hommes, regiohoofd buitendienst van de NAK.

Uitgangssituatie+pootgoed+voor+2019+is+slecht
© Alex de Haan

Door de droge weersomstandigheden van het afgelopen jaar waren virussen in het veld slecht zichtbaar. 'Wat boeren bij de selectie in het perceel hebben gezien, is niet de werkelijkheid. Dat geldt ook voor de veldkeuring door de NAK', zegt Hommes.

Uit de afklopgegevens van de NAK blijkt dat de vectorendruk per duizend planten de afgelopen vier jaar al vroeg in het jaar hoog was. Volgens Hommes kan dat te maken hebben met winteroverlevering van luizen. 'Met een publiek-private samenwerking (PPS) gaan we kijken naar het overleven en de virusoverdracht door luizen.'


Vorig jaar was het niet overal expliciet een luizenjaar, zoals in 2015. Maar het verlagingspercentage ligt met gemiddeld 25 procent wel hoog. De regio Friesland/Groningen valt op met een verlaging van 28,3 procent. 'Voor bepaalde rassen geeft dat problemen met de beschikbaarheid van voldoende pootgoed', vertelt Hommes.

Discussie

Het hoge verlagingspercentage geeft discussie over het huidige systeem. Vier keer vijftig knollen is geschikt voor lagere viruspercentages (0 tot 3 procent) en geeft meer meetonzekerheid. 'Onterecht declasseren en behouden in een klasse, kan. Maar zonder hoge kosten kunnen we de onzekerheid niet omlaag brengen', benadrukt het regiohoofd buitendienst.

Na aanvullend onderzoek komt de helft van de circa duizend percelen in de klassen E en A. Na heronderzoek van 261 percelen komt de helft in klasse A terecht. Op deze wijze is reparatie van onterechte afkeuring van pootgoed mogelijk.

Hommes adviseert telers om de stammen goed te controleren, besmetting tussen percelen te voorkomen en tijdig met loofvernietiging te beginnen. 'Hoe langer groen, hoe meer kans op besmetting. Toch zien we in de praktijk een tendens naar langer groen.' Daarnaast is een vroege selectie van belang. 'In de praktijk gaat het vooral om besmetting vanuit het eigen perceel.'

Uitslag bruinrot duurt lang
Bij een verdenking van bruinrot krijgt een teler te maken met de NAK en NVWA. Het hele proces telt meerdere toetsen. Het resultaat laat enkele dagen, enkele weken of soms anderhalve maand op zich wachten. De uiteindelijke uitslag kan dertig tot zeventig dagen duren. Dit is een lange en onzekere tijd voor telers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer