NAK+controleert+afvalhopen+aardappelen
Nieuws
© Eigen Foto

NAK controleert afvalhopen aardappelen

De NAK start volgende week de afdekcontrole van afvalhopen met aardappelen. Deze moeten vanaf 15 april zijn afgedekt.

De start van de controle heeft te maken met het feit dat de eerste aardappelen in de vroege teeltgebieden boven komen en er groeizaam weer wordt voorspeld. De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) voert deze controle uit in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De NAK en NVWA hebben vorig jaar afspraken gemaakt over handhaving met behulp van een last onder dwangsom. Wanneer een teler in overtreding is, zal de NAK eerst een waarschuwing afgeven waarna bij voortduren van de overtreding een rapport van bevindingen wordt opgesteld.

Meldpunt

Op basis van het rapport zal de NVWA een L(ast) O(nder) D(wangsom) opleggen. De hoogte van de dwangsom zal 500 euro per dag bedragen. Zelf strafbare afvalhopen melden kan bij het centrale meldpunt. Voor aardappelafvalhopen kan dat bij het NAK Meldpunt Phytophthora: bellen naar 0900-0625 of een e-mail sturen naar teeltvoorschriften@nak.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  50 %
Meer weer