Brussel+verhoogt+MRL+van+chloormequat+in+oesterzwam
Nieuws
© Nieuwe oogst

Brussel verhoogt MRL van chloormequat in oesterzwam

De maximale residu limiet (MRL) voor de werkzame stof chloormequat in oesterzwammen is verhoogd van 0,9 naar 6 milligram per kilogram. De residu-werkgroep van de Europese Commissie (SCoPAFF) heeft daartoe besloten.

Waarschijnlijk door het droge en warme weer is het stro in 2018 korter gebleven en zijn er meer residuen in achtergebleven. Het substraat waar Oesterzwammen op groeien bestaat doorgaans voor 85 procent uit stro en tijdens de groei nemen de oesterzwammen stoffen op uit het stro in het substraat.

Doordat een oesterzwam ook nog vocht verdampt, kan de concentratie van een actieve stof in het product te hoog worden. Zelfs als het middel in de teelt van de oesterzwammen zelf niet wordt gebruikt. Het gaat in dit geval om een contaminatie in het stro door een reguliere toepassing in de graanteelt.

Tweede stof

De problemen voor de oesterzwammenkwekers zijn met de Brusselse beslissing nog niet volledig opgelost, omdat het probleem zich ook bij een andere actieve stof speelt. De MRL van de actieve stof mepiquat wordt naar verwachting in de komende twee maanden ook verhoogd.

Vakgroep Paddenstoelen van LTO Nederland heeft de versnelde aanvraag voor de verhoging van de MRL's bij de Europese Commissie verzorgd. De boerenorganisatie heeft monsters van overschrijdingen verzameld om aan te tonen dat de huidige MRL's te laag zijn. Dit is versneld beoordeeld door enkele EU-lidstaten en voorgelegd aan de Commissie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer