Sector start campagne Pilze aus Holland

De Nederlandse paddenstoelensector is in Duitsland de promotiecampagne Pilze aus Holland begonnen. In de campagne presenteert de sector zich als meedenkende leverancier van hoogwaardige producten.

Sector+start+campagne+Pilze+aus+Holland
© Vidiphoto

Met het communicatieplan richt de paddenstoelensector zich op Duitse inkooporganisaties en supermarktketens. 'We willen de positie van de Nederlandse paddenstoel op de Duitse markt verbeteren', legt projectleider Judith Zengers uit. 'Dat kun je doen door de consument te benaderen, maar dat is te duur.' Daarom is voor deze weg gekozen.

De campagne Pilze aus Holland wordt gefinancierd met geld uit een potje van het Productschap Tuinbouw. Onderdeel van promotie-uitingen is de website www. PilzeausHolland .de. Daarop zijn Nederlandse telers en handelsbedrijven te vinden, naast informatie over de teelt en de herkomst van het product. De slogan die de Nederlandse sector in de campagne gebruikt - Bodenständige Qualität aus Prinzip! - verwijst naar de regioverbondenheid van de Nederlandse sector.

'Daarmee worden transparantie en herkomst vergroot, wat belangrijke aspecten zijn voor Duitse klanten', zegt Zengers. 'Daarnaast maakt de slogan duidelijk dat de Nederlandse sector zich onderscheidt door jaarrond constant goede kwaliteit te leveren.'

Onderzoek

Voorafgaand aan de campagne deed de sector onderzoek onder Duitse inkopers. Uit deze peiling blijken Nederlandse paddenstoelen met name goed te scoren als het gaat om innovatieve concepten. De algemene waardering is ook goed.

Verder vindt het merendeel van de Duitse inkopers dat Nederland meer en beter over de Nederlandse productiewijze moet communiceren. Unaniem vonden de inkopers dat de Duitse consument direct de Nederlandse herkomst moeten kunnen herkennen.

Inkopers zeggen ook behoefte te hebben aan productinformatie die ze beschikbaar kunnen stellen aan de consument. En ze vinden tot slot dat de Nederlandse sector zich beter moet profileren op de Duitse markt.

Verschuiving naar vers

De Duitse consumptie van paddenstoelen is sinds 2008 met 400 gram gestegen naar 1,64 kilo per huishouden. Van die huishoudens koopt 63 procent verse paddenstoelen. In vergelijking met Nederland is dat weinig. Daar staat tegenover dat Duitsers meer conservenchampignons eten. Er is wel een verschuiving naar vers waarneembaar.

Ruim de helft van de verse paddenstoelen die de Duitse consument nuttigt, wordt geïmporteerd. De Bondsrepubliek voert jaarlijks zo'n 65 miljoen kilo in. Het merendeel komt uit Polen en Nederland.

Polen is de grootste exporteur naar Duitsland met een afzet van zo'n 40 miljoen kilo op jaarbasis. De Nederlandse uitvoer naar Duitsland is de laatste jaren stabiel met 17 miljoen kilo. Daarvoor was de verse champignonstroom groter.

De Bondsrepubliek is de grootste buitenlandse afzetmarkt voor in Nederland geproduceerde verse paddenstoelen. Voorheen was dat Groot-Brittannië. In 2011 zetten handelaren nog ruim 28 miljoen kilo verse Nederlandse paddenstoelen op de Britse markt af. Vorig jaar was de export nog ongeveer 10 miljoen kilo groot.

Ierland is zich duidelijk meer gaan manifesteren in Groot-Brittannië, dat de grootste champignonimporteur in de wereld is.

Toolkit

Een toolkit is eveneens onderdeel van de campagne. Telers en handelsbedrijven kunnen deze gebruiken om de boodschap krachtiger te laten klingen, zegt Zengers. De gereedschapskist bevat onder andere een informatiebrochure, online-banners en persberichten.

Duitse tekstbouwstenen voor handelscorrespondentie zitten ook in de toolkit. 'Uit het onderzoek onder de Duitse inkopers bleek dat zij zich ergeren aan de gebrekkige Duitse taal in de correspondentie met Nederlandse producenten en handelaren', verklaart Zengers deze keuze.

Als de campagne in Duitsland slaagt, krijgt die mogelijk een uitrol in Groot-Brittannië en Frankrijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer