Paddenstoelen steeds vaker op het menu

Voor kwekerij Paddestoelenrijk in Rossum is de drukste periode van het jaar begonnen. Want vooral exotische paddenstoelsoorten staan steeds vaker op het menu.

Nu de dagen duidelijk korter worden, zetten koks weer meer paddenstoelen op de kaart. Ook de consument probeert thuis vaker een recept met paddenstoelen uit. Geert-Peter de Rijk komt uit een familie van Brabantse champignon-telers, maar zag op een gegeven moment de champignon steeds meer een bulkproduct worden waarmee in de supermarkt flink wordt gestunt. Dus stapte hij over naar andere paddenstoelsoorten die hij op biologische wijze teelt.

'Onze paddenstoelen groeien op speciaal zaagsel dat eerst verhit wordt om schimmels en bacteriën te doden. Sommige soorten zijn al na vier weken klaar om te oogsten, anderen hebben bijna 28 weken nodig. Dus dat is een kwestie van goed plannen. En dat is dan ook meteen het moeilijkste van dit proces. Want ik weet nu nog niet wat ik over een half jaar verkoop. Een paddenstoelsoort kan opeens in de picture staan na aanleiding van een recept in een hip magazine of kookprogramma.'

Grootste van Europa

Tussen de talrijke gekleurde en fraai gevormde paddenstoelen, staat ook de favoriet van De Rijk. 'De roodbruine Nameco heeft een cashewnootachtige smaak die goed past in vleesgerechten en soepen. Het is de eerste paddenstoel die ik op grote schaal ben gaan telen en ik denk dat we de grootste Nameco-teler zijn in Europa. Daar ben ik trots op. Niet omdat we zoveel paddenstoelen kweken, maar omdat het ons is gelukt daar zoveel klanten voor te krijgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer