Blik op wereldwijde champignonsector

Het 19e congres van de International Society for Mushroom Science (ISMS) vindt over een week plaats in Amsterdam. 'Het is voor alle Nederlandse producenten van champignons een unieke kans om zich, dicht bij het eigen bedrijf, onder te dompelen in de internationale sector om inspiratie en ideeën op te doen.'

Blik+op+wereldwijde+champignonsector
© Erik Rietman

Onder het motto 'met kennis en nieuwe contacten nieuwe business creëren' komen volgende week vierhonderd tot vijfhonderd gedelegeerden uit de mondiale wetenschap en het bedrijfsleven - van telers tot toeleverende bedrijven - uit de champignonsector bijeen op het ISMS-congres.

Piet Lempens, voorzitter van het organisatiecomité van het 19e ISMS-congres, schetst de achtergrond van het congres: 'Wat betreft productie: als we nog een voorsprong hebben op het gebied van techniek, is het minimaal. We hebben een grotere voorsprong in de gemotiveerdheid en kwaliteit van de Nederlandse telers. Dat is een grote meerwaarde ten opzichte van het buitenland.'

Wat betreft afzet was de champignonteelt altijd een groeimarkt, met 80 tot 90 procent export. 'Die export staat onder druk, soms door wisselkoersen, soms door exportboycots waardoor markten wegvallen.'

Met het congres wil de organisatie de telers een venster bieden op de rest van Europa en van de wereld, met het oog op assortimentsuitbreiding, maar ook marketing. 'Daar is voor Nederland nog winst te behalen. We moeten het verhaal vertellen. We concurreren nu te gemakkelijk alleen op prijs. Daarop worden we achterhaald omdat anderen het goedkoper kunnen.'

Drie delen

Het congres is opgebouwd uit drie delen: lezingen en presentaties, keynote sprekers en bedrijfsbezoeken, met Engels als voertaal.

'De lezingen en presentaties zijn traditionele sessies met onderwerpen die raakvlakken met elkaar hebben', legt Lempens uit. 'Wij proberen via keynote sprekers wat extra toe te voegen: wat biedt de champignon nog meer dan een lekkernij te zijn bij de biefstuk?'

Wel nieuw bij de lezingen zijn de door Greg Seymour, president van ISMS, bepleite sessies over marketing en consumentenonderzoek. 'Het is voor het eerst dat toonaangevende producenten, aanbieders en verwerkers vanuit diverse continenten hun ervaringen met ons delen. De maandag belooft mede daardoor een van de hoogtepunten van het congres te worden.'

Naast de marketingsessie zijn er sessies onder de titels 'Research and innovation in the industry', 'Pests and diseases', 'Substrate and composting', 'Genetics and Breeding', 'Nutrition, Bioactive Compounds, Medicinal Aspects', 'Germplasm and taxonomy', 'Molecular biology and Biochemistry', 'Mycorrhiza's' en 'Cultivation techniques'.

Uit het kostprijsgevecht

Bij de keynote sprekers ligt de 'escape uit het kostprijsgevecht', zoals Lempens het uitdrukt. Als voorbeeld noemt hij de lezing door Han Wösten van de Universiteit Utrecht, getiteld 'Use of mushroom forming fungi tot create novel materials'. Hij gaat in op een compleet ander gebruik van schimmels, zoals mogelijk is in kleding, bouwmaterialen of meubilair.

Fred Brouns van de Universiteit van Maastricht behandelt de gezondheidsaspecten - preventief en genezend - en darmfunctionaliteit van champignons en andere paddenstoelen. Shiuan Chen (Beckman Research Institute, Verenigde Staten) openbaart de onderzoeksresultaten van het gebruik van paddenstoelen in diëten om terugkeer van prostaatkanker bij mannen te voorkomen. Willem de Vos van de Wageningen Universiteit behandelt het gezondheidsaspect van schimmels in de menselijke darmflora.

Blue economy

De overige drie keynote sprekers zijn Elies Lemkes (ZLTO), die haar visie geeft op het (teelt)bedrijf van de toekomst, en Daniel Eastwood van de Swansea University (Groot-Brittannië), die teruggaat in de tijd en vertelt hoe schimmels evolueerden in houtaantastende organismen en hoe we deze kennis kunnen gebruiken om eetbare paddenstoelen te cultiveren. De laatste spreker is schrijver Gunter Pauli, die ingaat op de duurzame 'blue economy'.

Naast het lezingengedeelte zijn er bedrijfsbezoeken, verdeeld over vier routes met drie bedrijven, waarbij verschillende soorten champignonteelt, substraat- en compostbedrijven in de Bommelerwaard, Noord-Brabant en Limburg te bezoeken zijn. 'Een volledige doorsnee van de Nederlandse sector', aldus Lempens.

De animo voor deze bedrijfsbezoeken is groot. 'Wetenschappers zijn van nature nieuwsgierig en benieuwd wat er gebeurt op de bedrijven. En in de bus er naartoe leren ze elkaar ook nog eens beter kennen.'

Het congresaanbod is volgens Lempens compleet. 'Alle voorwaarden voor een uniek congres zijn er. We hopen uiteindelijk op vijfhonderd gedelegeerden. Maar daarmee alleen is het congres niet geslaagd. Dat is het pas als mensen na afloop zeggen: Het is de moeite waard geweest; ik ga met een positief gevoel, vol energie, naar huis.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  85 %
Meer weer