Bel+Leerdammer+zet+vol+in+op+VLOG%2Dmelk
Nieuws
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

Bel Leerdammer zet vol in op VLOG-melk

Bel Leerdammer investeert fors in VLOG-melk. Dat is melk die volledig zonder gebruik van genetisch gemodificeerde organismen (GMO) is geproduceerd.

De productielocatie in Dalfsen wordt voor 2 miljoen euro aangepast voor de verwerking van VLOG-melk. Vooral Duitsland, wat een belangrijke exportmarkt is voor Bel Leerdammer, vraagt om zuivelproducten gemaakt van melk waarbij de koeien gmo-vrij zijn gevoerd. Bel Leerdammer ziet in VLOG kansen voor onderscheid en versterking van haar marktpositie in de rest van Europa.

Naast de investering steekt de zuivelaar in totaal zo'n 26 miljoen euro in het bedrijf. Dat geld is bedoeld om de productielocaties in Dalfsen verder te innoveren en Schoonrewoerd flexibeler te maken.

Succesvolle pilot

De afgelopen maanden heeft Bel Leerdammer een succesvolle pilot uitgevoerd met acht van haar melkveehouders. De resultaten van die pilot zijn zeer bemoedigend en geven concrete handvatten voor de grootschalige omschakeling naar VLOG bij de melkveehouders.

De pilot laat zien dat de impact van de overgang naar VLOG beperkt is en dat VLOG-voer geen effect heeft op de melkproductie of de gezondheid van de koeien. Bel Leerdammer betaalt een toeslag van 1 euro per 100 kilo melk voor VLOG.

Extra inkomsten

Eerder onderzoek en de pilot laten zien dat de overgang naar VLOG ook zorg draagt voor extra inkomsten voor de melkveehouder, ondanks de kostprijsverhoging door VLOG-voer. Per bedrijf wisselt deze kostprijsverhoging. Alle pilot-deelnemers, gaan mede gelet op het netto-voordeel van de toeslag, door na de pilot.

Bel Leerdammer is nu gestart met de werving van VLOG-melkveehouders. Het toepassen van weidegang is daarbij wel een voorwaarde. Ook melkveehouders die momenteel nog niet aan Bel Leerdammer leveren, kunnen zich aanmelden, indien ze weidegang toepassen, in de juiste regio zitten en passen in het toekomstplaatje van Bel Leerdammer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 12°
  20 %
Meer weer