CONO+Kaasmakers+vanaf+2020+gmo+vrij
Nieuws
© Nieuwe Oogst

CONO Kaasmakers vanaf 2020 gmo vrij

CONO Kaasmaker produceert vanaf 2020 gegarandeerd gmo-vrije kaas. De melkveehouders die aan CONO leveren, stappen gefaseerd over naar gecertificeerd gmo-vrij krachtvoer.

De afgelopen twaalf maanden heeft CONO middels een pilot met eigen melkveehouders ervaring opgedaan met GMO-vrij voeren en met apart ophalen en verwerken van deze melkstroom. Alles volgens de VLOG-certificering.

'Afgelopen juni hebben we de pilot geëvalueerd en ter plekke de eerste heerlijk smedige ‘VLOG-kaas’ aangesneden en geproefd', geeft duurzaamheidsmanager Grietsje Hoekstra van CONO Kaasmakers aan. 'Met de kennis en ervaring die de pilot onder de eerste veehouders opleverde, kunnen we nu in fases opschalen tot al onze leden VLOG-gecertificeerd zijn. De rest van de keten, van melktransport tot de rijping van CONO-kaas, volgt.'

Soja

De afkorting VLOG staat voor Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik. Voor melkveehouders houdt dit in dat de melkkoeien geen voer mogen eten waarin zich genetisch gemodificeerde organismen (gmo) bevinden, zoals dat bijvoorbeeld kan voorkomen in soja dat buiten Europa is geteeld. Vers gras en zelf geteeld ruwvoer is allemaal GMO-vrij.

'De pilot op ons bedrijf was een succes. Ik ben erg tevreden over de gezondheid en productie van de melkkoeien met het nieuwe GMO-vrije voer', stelt CONO-melkveehouder Joost Ruijter. 'Dat onze koeien veel in de wei staan en al veel gras eten, maakt het minder ingewikkeld om deze stap te zetten. Maar het is natuurlijk wel een extra inspanning, die CONO beloont met een extra premie. Dat maakt het mogelijk om steeds verder te verduurzamen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer