Minister+moet+druk+zetten+op+toepassen+Crispr%2DCas
Nieuws
© Dirk Hol

Minister moet druk zetten op toepassen Crispr-Cas

De mogelijkheden voor toepassing van nieuwe technieken voor veredeling, zoals Crispr-Cas, laten veel te lang op zich wachten. Dat is de boodschap die de VVD, D66 en PvdA donderdag gaven aan minister Carola Schouten (LNV) tijdens een debat van de commissie Landbouw over biotechnologie. Schouten ziet kansen om de zaak open te breken.

In het regeerakkoord staat dat het kabinet zich inzet om techniek als Crispr-Cas in Europa geaccepteerd te krijgen. Daar is anderhalf jaar later nog weinig van terechtgekomen, stelden de Kamerleden. Het Europese Hof heeft immers bepaald dat Crispr-Cas valt onder genetische modificatie (gmo). Dat betekent dat toepassing door de vele regels en beperkingen rond gmo praktisch onmogelijk is.

In de agrarische sector, en ook in de farmaceutische industrie, zitten ondernemingen te wachten op biotechtoepassingen om veredeling te versnellen. Hiermee heeft de sector sneller weerbare planten beschikbaar die minder gewasbescherming nodig hebben. VVD-Kamerlid Arne Weverling is bang dat Europa de boot mist. 'We lopen al achter bij de Verenigde Staten. Europa zit op zijn handen en kan niets doen.'

Lichte vorm

Ook D66-Kamerlid Tjeerd de Groot vindt dat snel een oplossing moet komen. Hij denkt daarbij aan een andere beoordeling van Crispr-Cas. Als bij deze modificatietechniek geen soortvreemd DNA wordt gebruikt, hoeft dit volgens hem niet als genetische modificatie te gelden. Desnoods wordt dit als een lichte vorm daarvan gezien. Voor deze lichte vorm kunnen dan minder zware regels gelden.

Schouten is de eerste om toe te geven dat de mogelijkheden op zich laten wachten. Zij geeft aan dit onderwerp bij elke bijeenkomst van Europese landbouwministers op de agenda te zetten. Ook bij de eerstvolgende Europese landbouwraad in mei zal zij dit bespreken.

Wetswijziging

De minister ziet een kans om de wet in Europees verband te veranderen. De uitspraak van het Europese Hof over de biotechnologie impliceert dat de wetgever aan zet is om de wet aan te passen. Schouten zegde toe dat zij probeert genoeg medestanders te vinden om deze verandering mogelijk te maken.

PvdA'er William Moorlag wijst op een addertje onder gras. Hij wijst op publieke opinie over genetische modificatie. Moorlag is bang dat deze houding omslaat in weerstand die niet op feiten, maar op emotie is gebaseerd. Hij vraagt Schouten daarom goed te communiceren met maatschappelijke organisaties. De Groot wees op de polarisatie die over dit onderwerp kan ontstaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer