Gen-editing maakt tarwe geschikt voor coeliakiepatiënten

Met gen-editing, onder meer op basis van Crispr-Cas, is het mogelijk om tarwe te maken met veilige gluten.

Gen%2Dediting+maakt+tarwe+geschikt+voor+coeliakiepati%C3%ABnten
© niels de vries

Het veredelen van tarwe met veilige gluten zou een uitkomst bieden voor coeliakiepatiënten. Naar schatting 1 tot 2 procent van de bevolking lijdt aan een vorm van glutenallergie. Met name tarwe, gerst en rogge bevatten gluten die bij deze patiënten een immuunreactie veroorzaken.

Onderzoeker Aurélie Jouanin hoopt deze week te promoveren op haar onderzoek aan Wageningen University & Research om gen-editing in te zetten voor het maken van tarwe met veilige gluten. De eerste tarweplanten die met Crispr-Cas hiervoor ontwikkeld zijn, laten zien dat de techniek werkt.

Verantwoordelijke genen

Jouanin heeft bovendien een methode ontwikkeld om snel vast te stellen welke genen verantwoordelijk zijn voor de productie van gluten die nog niet veilig zijn. Deze genen kunnen vervolgens in het veredelingsproces worden aangepast.

In haar proefschrift wijst Jouanin op de willekeur van de Europese regelgeving met betrekking tot gen-editing. Volgens haar is er geen verschil tussen een techniek als Crispr-Cas en mutagenese door bestraling. Deze laatste behandeling is vrijgesteld van regelgeving.

De onderzoeker adviseert de Europese Commissie om haar standpunt te herzien. Zij vindt dat de technieken gereguleerd zouden moeten worden op basis van de wetenschappelijke gegevens die betrekking hebben op de producten die ermee gemaakt worden.

Kwaliteit van leven

De Nederlandse Coeliakie Vereniging is blij met de onderzoeksresultaten. Het dagelijks dieet van mensen met een glutenallergie is nog steeds ernstig beperkt. Glutenvrije tarwe zou volgens de vereniging een geweldige verbetering zijn van de kwaliteit van leven van coeliakiepatiënten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer