Schouten wil experimenteren met Crispr-Cas

Landbouwminister Carola Schouten wil experimenten mogelijk maken met de veredelingstechniek Crispr-Cas. De bewindsvrouw ziet in deze vorm van genetische modificatie mogelijkheden om de landbouw te verduurzamen.

Schouten+wil+experimenteren+met+Crispr%2DCas
© Dirk Hol

Schouten ontvouwt haar plannen met Crispr-Cas woensdag in een interview met de Volkskrant. Met bedrijven, boeren en Universiteit Wageningen onderzoekt ze momenteel wat de mogelijkheden zijn om te experimenteren met Crispr-Cas-technieken.

• Lees ook: ILVO: Crispr-Cas is echt geen hocus pocus

Met Crispr-Cas kunnen zwakheden uit het DNA van planten worden geknipt en andere eigenschappen worden toegevoegd. De techniek versnelt het veredelingsproces enorm. Binnen de Europese Unie (EU) is er echter weerstand tegen deze vorm van genetische modificatie. Het Europese Hof oordeelde in juli dat voor Crispr-Cas de strenge gmo-regels gelden. Hierdoor gaat een groot deel van de tijdswinst bij deze veredelingstechniek weer verloren.

Alles biologisch

Ondanks de houding van het Europese Hof wil Schouten meer experimenteren met Crispr-Cas. Ze erkent in het interview dat ze anders naar moderne landbouwtechnieken is gaan kijken sinds ze minister is. Voor haar ministerschap dacht ze nog dat alles biologisch moest worden. 'In de loop der tijd ben ik gaan inzien dat mijn beeld veel te beperkt was', zegt ze in de Volkskrant.

Woensdag en donderdag debatteert de Tweede Kamer met Schouten over de landbouwbegroting van volgend jaar. Het landbouwdebat in Nederland kenmerkt zich de laatste tijd in een verharding tussen de gangbare landbouw en tegenstanders van de intensieve teelten en veehouderij. De minister heet zich als doel gesteld boeren en natuur te herenigen in een duurzaam verdienmodel.

• Lees ook: ChristenUnie wil meer Hollandse waar in supermarkt

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer