Schouten+ontkent+Crispr%2DCas+voordeel+voor+Canada
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten ontkent Crispr-Cas voordeel voor Canada

De import van met Crispr-Cas veredelde gewassen uit Canada leidt niet tot een ongelijk speelveld voor Europese telers. Dat is het standpunt van landbouwminister Carola Schouten.

De fractie van de SP stelde onlangs schriftelijke vragen over de importmogelijkheden die zijn ontstaan als gevolg van het handelsakkoord CETA tussen Canada en de EU. Het Financieele Dagblad schreef daar over en stelde dat er nu appels naar Europa komen die genetisch zijn veranderd door middel van Crispr-Cas.

De krant schreef dat die methode in de EU niet is toegestaan. In een artikel met termen als 'superfruit' en 'omstreden appels' werd aan de kaak gesteld dat Canada dergelijke producten hier zonder probleem op de markt kan brengen, dankzij het vorig jaar van kracht geworden handelsakkoord.

Dezelfde voorwaarden bij import

In haar antwoord op de Kamervragen legt Schouten uit dat Crispr-Cas in Europa wel is toegestaan, al gelden daarbij de strenge regels die ook van toepassing zijn voor genetische manipulatie. En wanneer Crispr-Cas producten uit Canada worden geïmporteerd, gelden volgens de minister ook diezelfde voorwaarden voor markttoelating. 'Er is dus sprake van een gelijk speelveld', concludeert ze.

'Het EU-handelsverdrag met Canada tast EU-standaarden niet aan. Alle export van Canada naar de EU moet voldoen aan EU-standaarden, waaronder EU-regelgeving op het terrein van genetische modificatie en voedselveiligheid', benadrukt Schouten. 'CETA verandert daar niets aan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer