Gemiddelde+zaaidatum+bieten+twee+dagen+later
Nieuws
© Johan Wissink

Gemiddelde zaaidatum bieten twee dagen later

De gemiddelde zaaidatum van suikerbieten is 7 april, twee dagen later dan het vijfjarig gemiddelde. De opkomst verloopt zeer wisselend, de plantenaantallen variëren sterk.

Voldoende vocht is bepalend voor de kieming en de opkomst. Op een aantal percelen gaan waarschijnlijk kiemplanten verloren door onderdoor-uitdroging. Op verschillende percelen worden de bieten daarom beregend. In het zuidwesten leidde korstvorming in enkele gevallen tot overzaaien.

Vanuit alle gebieden wordt wel enige vorm van insectenaantastingen gemeld. 'Ondergrondse vreterij van springstaarten zie je op veel percelen', meldt Suiker Unie. In Noordoost-Groningen is 40 hectare overgezaaid omdat door de schade van springstaarten het aantal overgebleven planten te laag was

Harde wind

Op de lichtere gronden zijn aardvlooien actief, maar daar nog geen reden voor het uitvoeren van een bespuiting. Uit de zuidelijke helft van Nederland krijgt het IRS diverse meldingen van aantasting van suikerbieten door de zwarte bonenluis.

Door de harde wind van de afgelopen dagen hebben de bietjes op de stuifgevoelige gronden stevig geleden. Daar waar op korte termijn de eerste onkruidbestrijding wordt uitgevoerd, is het oppassen voor te felle werking op de beschadigde bietenplanten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer