Ruim+helft+suikerbieten+gezaaid
Nieuws
© Johan Wissink

Ruim helft suikerbieten gezaaid

Aan het begin van deze week was 54 procent van het areaal suikerbieten in Nederland ingezaaid.

In Zuidwest-Nederland en in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland is de inzaai van suikerbieten vrijwel afgerond. Dat blijkt uit de gegevens voor teeltjaar 2019 die Suiker Unie publiceert op de website Bietenstatistiek.

Telers in Noord- en Zuid-Holland zijn tot dusver nog wat voorzichtiger met zaaien, omdat daar op veel plekken tot voor enkele dagen nog te veel vocht in de ondergrond aanwezig was. Vooral in het Noorden is de inzaai vorige week stilgevallen vanwege neerslag. In de noordelijke provincies was aan het begin van deze week nog maar 25 procent van het areaal ingezaaid.

Springstaarten

De bietentelers die gezaaid hebben, hopen op een snelle en goede opkomst, omdat bodeminsecten dan minder kansen krijgen. In West-Brabant is op een perceel met niet-kerende grondbewerking schade door springstaarten gevonden, meldt Suiker Unie. Vooralsnog is dit geen reden voor overzaai. Ook op noordelijke klei zijn er percelen met een mindere opkomst vanwege deze insecten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer