Insecten+vragen+focus+bietentelers
Nieuws
© Koos van der Spek

Insecten vragen focus bietentelers

Zonder de zaadcoating met neonicotinoïden moeten telers van suikerbieten beter in de gaten houden of de bietenzaden goed kiemen en of de bietenplantjes goed doorontwikkelen.

Nog meer op de knieën, tellen, meten en waarnemen. 'Dat we teruggaan in de tijd, is niet overdreven gesteld', vindt Philip Buijck, teeltadviseur akkerbouw bij Syngenta. 'We moeten de teelt van suikerbieten nu weer net zo benaderen als twintig jaar geleden.'

Het is volgens Buijck van belang dat bietentelers na het zaaien niet achteroverleunen. 'Zonder de zaadcoating met systemische middelen is het niet meer vanzelfsprekend dat de bietenplantjes ongestoord doorgroeien. Met Force als zaadbehandeling kunnen we de bodeminsecten ondergronds redelijk bestrijden. Maar na opkomst is er geen bescherming meer.'

Gewasmonitoring

Gert Sikken, manager agrarische dienst van Suiker Unie, stelt ook dat bietentelers dit jaar meer aandacht aan gewasmonitoring moeten besteden. 'Het draait om een goede observatie van de insecten die op de percelen van de telers voor problemen kunnen zorgen. Dat kan heel specifiek zijn.'

De workshops die het IRS hield voor het herkennen van bodeminsecten en bovengrondse aantasters, zijn volgens Sikken goed bezocht. 'Het is van belang dat de telers op tijd ingrijpen, mocht dat nodig zijn. Overigens is de toolbox die ze daarvoor beschikbaar hebben, inmiddels wel flink beperkt.'

Springstaarten

Voor zover bekend bij Suiker Unie zijn de eerste bietenpercelen inmiddels overgezaaid vanwege schade door springstaarten en bietenkevers. 'Het betreft suikerbieten die al vroeg zijn gezaaid en het is zeker nog niet op grote schaal', verzekert Sikken. Hij voegt eraan toe dat de inventarisatie voor de overzaai nog maar net is gestart.

Over het algemeen is Suiker Unie tevreden over de zaaiomstandigheden. Aan het begin van deze week was in het zuidwesten van het land en in Flevoland al het grootste deel van het areaal suikerbieten ingezaaid. 'We zitten nu op 75 tot 80 procent inzaai', schat Sikken.

Niet te diep

'Zeker gezien de te verwachten problemen met insecten hopen we op een vlotte beginontwikkeling van de bietenplantjes. Het advies is dit jaar om de suikerbieten niet al te diep te zaaien.'

Buijck waarschuwt voor de gevolgen van vraatschade door insecten voor de eerste onkruidbestrijding. 'Jonge beschadigde plantjes zijn gevoeliger voor herbiciden. Daardoor kan de groei behoorlijk stagneren. Ook dit is een nieuw aspect waarmee bietentelers dit seizoen rekening moeten houden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 15°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  10 %
 • Zondag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer