Bietentelers staan voor grote uitdaging

Het bietenzaad is dit jaar voor het eerst niet voorzien van een coating met neonicotinoïden. Die coating zorgt ervoor dat schadelijke insecten vroeg in de teelt goed worden bestreden.

Loonbedrijf Van Eijck uit het Brabantse Alphen zaaide deze week een perceel in Gilze. Het is voor de suikerbietentelers dit jaar een grotere uitdaging om het gewas gezond te houden. 'Die coating hebben ze eraf gehaald. We zullen er dus op moeten letten of insecten veel schade veroorzaken', vertelt medewerker Dominique van Waas.

'Is er veel schade dan zal er gespoten moeten worden', verzekert hij. Met het wegvallen van deze middelen is een zwaardere milieubelasting waarschijnlijk, omdat minder effectieve middelen moeten worden ingezet. 'Als we last krijgen, zal er toch veel meer moeten worden gespoten en dan is het een verkeerde keuze. Als het meevalt, is het misschien wel de goede weg.'

Prima omstandigheden

De omstandigheden om te zaaien zijn op dit moment prima, de percelen liggen er goed bij. 'De lichte grond ligt er uitstekend bij. We kunnen nu nog redelijk op tijd zaaien, zodat de suikerbieten straks optimaal profiteren van de zonuren in het groeiseizoen', weet Van Waas.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 12°
  70 %
 • Maandag
  19° / 13°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 13°
  70 %
Meer weer