Batavia krijgt vrijstelling in suikerbieten

Landbouwminister Carola Schouten geeft een vrijstelling van 120 dagen voor het gebruik van het insecticide Batavia in suikerbieten.

Batavia+krijgt+vrijstelling+in+suikerbieten
© Han Reindsen

De bewindsvrouw komt hiermee tegemoet aan de bietentelers die zij een alternatief beloofde voor de neonicotinoïden die vanaf dit jaar niet meer voor de zaadcoating mogen worden toegepast. De vrijstelling voor Batavia geldt van 1 april tot 29 juli. Het middel mag twee keer worden toegepast met een interval van minimaal twee weken.

Batavia is een systemische insecticide op basis van de werkzame stof spirotetramat. Het werkingsmechanisme berust op de verstoring van de aanmaak van vetten en celmembranen bij insecten. Het middel wordt opgenomen in de plant en verspreidt zich vervolgens over alle plantendelen.

Larven van bietenvlieg

In suikerbieten werkt Batavia vooral tegen bladluizen en trips. De mate van effectiviteit tegen de larven van de bietenvlieg moet komend seizoen blijken. In elk geval werkt het middel niet tegen bietenkevers. Toelatingshouder Bayer meldt dat voor een goede bestrijding een actieve groei van het suikerbietengewas van belang is omdat het middel dan beter wordt opgenomen. Voor verbetering van de opname adviseert Bayer bovendien om Batavia altijd in combinatie met een uitvloeier of een hechter te spuiten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer