Alle+suikerbieten+deze+week+gezaaid
Nieuws
© Johan Wissink

Alle suikerbieten deze week gezaaid

Van alle suikerbieten was begin deze week 87 procent gezaaid. Suiker Unie verwacht dat telers deze week de werkzaamheden afronden.

In Zeeland, West-Brabant, Oost- en Zuid-Flevoland, Noordoostpolder en Gelderland waren vorige week nagenoeg alle suikerbieten gezaaid. Tussen 92 en 10 procent van de bieten zat nog in de grond. Op de noordelijke zand- dal- en veengronden moet nog het meeste werk worden verzet en was driekwart van het areaal gezaaid.

De enkele weken geleden gezaaide bieten staan er goed op. 'Op de eerst gezaaide percelen staan ruim voldoende planten, maar hebben de groei nog niet echt te pakken. Gezien de weersverwachting met hoge temperatuur zal dit de komende week wel gebeuren', meldt Suiker Unie.

Ongerustheid

Door de droogte is er enige zorg over de kieming en opkomst van de later gezaaide bieten. Voornamelijk op de zuidelijke kleigronden is het zaaibed droog en is er enige ongerustheid over de opkomst. Er bestaat een risico op ontstaan van tweewassigheid. Er zijn verschillende bietenpercelen gerold om het zaaibed aan te drukken.

Er zijn telers die om verschillende redenen bietenpercelen beregenen, zowel vanwege droog liggend zaad als om de korst te breken. Ook op de lichtere kleigronden van Oost-Flevoland is er melding van enige korstvorming. In Noord-Nederland heeft het in het afgelopen weekend iets geregend, waardoor het zaaibed net voldoende vochtig is geworden.

Weinig vorstschade

De nachtvorsten hebben vrijwel geen schade aangericht, met uitzondering van enkele percelen in Limburg en Oost-Brabant. Suiker Unie adviseert om telstroken aan te leggen om de opkomst en/of schade door vorst en het overblijvende plantaantal goed te kunnen bepalen.

Zoals het er nu uit ziet, is er schade ontstaan in de bieten gezaaid rond eind maart. In Wanroij is om deze reden inmiddels 3 hectare overgezaaid. In de Haarlemmermeer en in Noord-Limburg is in totaal 15 hectare overgezaaid in verband met muizenschade.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer