Konijnenkeutels+goed+voor+plantendiversiteit
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Konijnenkeutels goed voor plantendiversiteit

De samenstelling van konijnenmest is flink anders dan van grote grazers. Dat is van invloed op de biodiversiteit van planten, concluderen onderzoekers van Universiteit Utrecht en Vrije Universiteit Brussel.

In het natuurbeheer is sinds lang bekend dat grote grazers een belangrijke rol spelen in de kringlopen van voedingstoffen, zoals stikstof en fosfor. Daarmee beïnvloeden ze ook de groei van planten. Daarnaast zijn deze grazers vaak selectief in welke plantensoorten ze eten en welke niet. Daarmee hebben ze een grote invloed op de vegetatiesamenstelling.

De rol van mest in natuurgebieden wordt vaak als één pot nat gezien. Uit onderzoek uitgevoerd door beide universiteiten blijkt echter dat de samenstelling van de mest van herbivoren sterk verschilt in de concentraties en verhoudingen van koolstof, stikstof en fosfor.

Stikstof en fosfor

Nu blijkt dat de mestkwaliteit ook effect heeft op de biodiversiteit aan planten. Uit het onderzoek komt naar voren dat konijnenmest voor de grootste diversiteit zorgt en dat komt door de verhouding stikstof en fosfor. Bij mest met relatief weinig stikstof, zoals afkomstig van wisent, koe en paard, ging de rode klaver profiteren van zijn symbiose met stikstofbindende bacteriën. Deze plantensoort kan daardoor stikstof uit de lucht halen.

Bij de konijnenmest met een hogere stikstof-fosforverhouding was hier veel minder sprake van. Rode klaver zal daardoor minder woekeren en dat komt de biodiversiteit ten goede.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer