Insectenrapport 'schot uit de heup'

De samenvatting van een onlangs verschenen rapport over bestrijdingsmiddelen in mest noemt LTO-portefeuillehouder Ben Haarman een schot uit de heup. 'Zonder het hele rapport weten we nog niets. Toch worden we in een hoek gedreven.'

Insectenrapport+%27schot+uit+de+heup%27
© Koos van der Spek

In verschillende dagbladen, zoals Trouw en de Gelderlander, doken de afgelopen dagen artikelen op over een link tussen bestrijdingsmiddelen in mest en weidevogels. Volgens onderzoeker Jelmer Buijs van van Buijs Agro-Services leiden die middelen op het land tot minder insecten en daarmee minder insectenetende weidevogels.

Buijs schetst in de samenvatting dat deze middelen niet alleen via stoffen voor plaagdierbestrijding in stallen en mestkelders terechtkomen, maar ook via gangbaar stro. Als belangrijkste bron noemt de onderzoeker echter het krachtvoer. Bij slechts twee van de vijftien gangbare bedrijven bevatte dit geen insecticiden. Ook bij twee biobedrijven werden in een gerstmonster en lucernebrok geen insecticiden gevonden.

Herbiciden en fungiciden

Bij één gangbaar en één bioveebedrijf werden geen residuen van insecticiden in de mest aangetroffen. Maar in alle monsters zijn herbiciden en fungiciden gevonden, zo blijkt uit de samenvatting.

Daar hapert het volgens de LTO-portefeuillehouder Natuur- en Landschapsontwikkeling. 'Er is alleen een samenvatting gepubliceerd, niet het hele rapport. Dat is onzuiver en ronduit slecht', zegt Haarman. 'We moeten ons verdedigen zonder dat we de achtergrond kennen. Het is essentieel hoe de conclusies in de samenvattingen zijn onderbouwd. Nu kunnen we niet achterhalen wat voor andere zaken mogelijk een rol hebben gespeeld bij de conclusies van dit rapport.'

Haarman vraagt zich ook af wat het doel is van een dergelijke actie. 'Eerst met grote verhalen de kranten halen en vervolgens met de inhoud komen. Het zou de onderzoekers hebben gesierd wanneer ze eerst de resultaten in de vorm van het hele rapport met de sector hadden gedeeld en besproken.'

Grote stappen

Het stoort de portefeuillehouder ook, omdat de landbouwsector juist grote stappen zet op het gebied van biodiversiteit. 'Denk aan de Vruchtbare Kringloop Achterhoek en het deltaplan voor herstel van de biodiversiteit. Ook om die reden verdient de melkveehouderij zulke negatieve publiciteit niet.' De onderzoekers laten weten eind maart het hele rapport naar buiten te brengen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer