Werkgevers+wijzen+FNV%2Dvoorstel+verhoging+minimum+loon+af
Nieuws
© William Hoogteyling

Werkgevers wijzen FNV-voorstel verhoging minimum loon af

Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland hekelen het voorstel van vakbond FNV om het minimumloon te verhogen van 9,83 euro naar 14 euro per uur. LTO Nederland schaart zich achter VNO-NCW.

FNV lanceerde dit weekeinde een landelijke campagne om verhoging van het minimumloon af te dwingen. De vakbond wil een eerlijker verdeling van de welvaart. FNV stelt dat de ongelijkheid in Nederland groot is en alsmaar groter wordt. Met als gevolg dat steeds meer mensen in armoede terecht komen. FNV vindt ook dat het minimumloon de afgelopen decennia fors achtergebleven.

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland verwachten dat het FNV-plan voor de verhoging van het minimumloon dramatisch zal uitpakken voor de werkgelegenheid en de koopkracht.

Onderzoek van het Centraal Planbureau heeft laten zien dat een 5 procent hoger minimumloon leidt tot extra werkloosheid van circa 45.000 mensen. Daaruit leiden de werkgevers af dat de effecten bij een stijging van ongeveer 40 procent niet te overzien zijn. 'Het vernietigt banen juist bij kwetsbare groepen mensen', aldus de werkgeversorganisaties.

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland verwachten dat verhoging van het minimumloon zal leiden tot automatisering en robotisering van banen net als een grotere inzet van flexwerkers en zzp’ers. Daarnaast zouden de collectieve lasten voor alle werkende Nederlanders nog stijgen met circa 20 miljard euro door de koppeling tussen het minimumloon en uitkeringen.

Koopkrachtverbetering

‘Als het doel van de FNV is om de koopkracht te verbeteren - iets waar ondernemers ook voor zijn, dan zijn er veel slimmere instrumenten, namelijk lastenverlaging zodat mensen meer geld over houden’, aldus de ondernemingsorganisaties in een gezamenlijke verklaring. Die lasten zijn nu per werkende Nederlander het afgelopen decennium met 3.000 euro toegenomen.

De ondernemingsorganisaties wijzen er verder op dat het Nederlandse minimumloon al tot de hoogste in de wereld behoort. In Nederland verdienen zo’n half miljoen werknemers het minimumloon.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  33° / 21°
  10 %
Meer weer