Primagaz levert biopropaan uit dierlijk restafval

Als eerste propaangasleverancier in de Benelux vult Primagaz gasflessen met biopropaan voor de consumentenmarkt. Dat gas wordt geproduceerd uit plantaardige oliën en afval- en reststoffen, zoals dierlijk restafval uit de voedings- en visindustrie.

Primagaz+levert+biopropaan+uit+dierlijk+restafval
© John Claessens

Uit deze biomassa wordt biopropaan geproduceerd door Neste op de Maasvlakte bij Rotterdam. Biopropaan is niet alleen chemisch en moleculair gelijk aan gewoon propaan, ook de prestaties zijn gelijk. Ook zijn er geen aanpassingen nodig van bijvoorbeeld de barbecue, kampeerfornuis of terrasverwarmer.

'Gewoon propaan is een brandstof die al een lagere CO2-uitstoot heeft dan bijvoorbeeld houtskool voor de barbecue, benzine of stookolie. Maar biopropaan doet het nog veel beter en kan de CO2-uitstoot tot 80 procent verminderen', zegt bestuursvoorzitter Eelco de Graaf van Primagaz Benelux. 'Twaalf maanden geleden introduceerden we al biopropaan voor de recreatiesector en industrie.'

Consumentenmarkt

De introductie van een gasfles met biopropaan voor de consumentenmarkt, is volgens De Graaf een voor de hand liggende stap richting verduurzaming van het productaanbod. 'Het past bij onze maatschappelijke betrokkenheid en onze doelen om de CO2-emissies aanzienlijk terug te dringen.'

'Het licht wellicht niet meteen voor de hand, een leverancier van fossiele brandstoffen die een echt groen product op de markt brengt', erkent De Graaf. 'Maar wij hebben de mogelijkheid om met biopropaan de CO2-uitstoot te verlagen en bij te dragen aan een betere luchtkwaliteit. En zonder dat daar een aanpassing aan de huidige installaties voor nodig is. We hebben die mogelijkheid en wij nemen de verantwoordelijkheid die daarbij past.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer