Bulktransport+Suiker+Unie+op+100+procent+groen+gas
Nieuws
© Eigen Foto

Bulktransport Suiker Unie op 100 procent groen gas

Suiker Unie neemt deze maand vier suikerbulkwagens in gebruik die 100 procent op eigen biogas rijden. Daarmee gaat de CO2-uitstoot per vrachtwagen met 90 procent omlaag.

Suiker Unie heeft sinds 2011 al dertien dual-fueltrucks die op 35 procent biogas en 65 procent dieselolie rijden. Sinds kort is het technisch mogelijk om vrachtwagens met gasmotoren 50 ton 'treingewicht' te laten transporteren. Deze trekkers bieden Suiker Unie de kans om zijn bulktransporten verder te verduurzamen. Vier trucks zijn deze week voor het eerst de weg opgegaan om klanten met suiker te bevoorraden.

De trekkers hebben acht gascilinders. Deze kunnen met biogas worden gevuld bij de suikerfabrieken in Dinteloord en Vierverlaten. Suiker Unie is met 30 miljoen kuub per jaar de grootste groen-gasproducent van Nederland. Het bedrijf produceert dit gas in eigen biomassavergisters uit reststromen van de suikerbiet.

De biogastrekkers hebben minimaal dezelfde soepele rijeigenschappen als een dieselmotor. Bovendien zijn ze stiller. De eerste reacties van de chauffeurs zijn dan ook zeer positief.

Minder CO2-uitstoot

De 410 pk-gasmotor verlaagt de CO2-uitstoot ten opzichte van een traditionele dieselmotor met 90 procent. Dit betekent, bij een gebruikelijke kilometrage van 150.000 kilometer per jaar, zo'n 160 ton CO2 per vrachtwagen.

Suiker Unie gaat de vier biogastrucks (drie van Scania en een van Iveco) uitgebreid testen. Het komende jaar worden de testresultaten geëvalueerd en bekijkt het bedrijf de mogelijkheden om dit duurzame transport verder uit te breiden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  90 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer