Bouw grootste biogasinstallatie kan beginnen

Zitta Biogas Chemelot heeft door de toekenning van SDE+-subsidie de financiën rond om op chemiepark Chemelot in Geleen de bouw te kunnen starten van de grootste biogasinstallatie van Nederland.

Bouw+grootste+biogasinstallatie+kan+beginnen
© Eigen Foto

'Top voor de verduurzaming van de varkenshouderij en Chemelot', twitterde een verheugde gedeputeerde Hubert Mackus van provincie Limburg.

SDE+ staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie, waarvoor bedrijven en instellingen in aanmerking komen die hernieuwbare energie gaan produceren. Nadat een eerdere subsidieaanvraag van Zitta Biogas Chemelot was afgewezen, had een tweede wel succes.

Drijfmest

De biogasinstallatie op het chemiepark in Geleen gaat jaarlijks 700.000 ton drijfmest van varkens en runderen verwerken tot 60 miljoen kubieke meter biogas. De fabriek draagt daarmee bij aan het verduurzamen van de kringloop voor de intensieve varkens- en rundveehouderij in Limburg en Oost-Brabant, de regio met de hoogste varkensdichtheid in Europa.

Daarnaast draagt de installatie bij aan het verminderen van broeikasgassen en aardgasverbruik voor de productie van kunstmest. De installatie moet binnen enkele jaren operationeel zijn.

Inschrijven

Eind dit jaar kunnen varkenshouders in een straal van 75 kilometer rond chemiepark Chemelot zich inschrijven als leverancier van drijfmest. Zij gaan voor de leveringen een nog nader te bepalen tarief betalen.

Het biogas zal worden afgenomen door de eveneens op Chemelot gevestigde kunstmestproducent OCI Nitrogen. Deze gaat het aardgas vervangen door groen gas uit de biogasinstallatie, dat de kunstmestproducent nodig heeft voor zijn productieprocessen.

Mestkorrels

De warmte die daarbij vrijkomt, wordt teruggegeven aan de nieuwe biogasinstallatie, die er vervolgens organische mestkorrels mee gaat maken.

Zo'n 4,5 miljoen kilo fosfaat kan jaarlijks als droge meststof worden geëxporteerd. Daarnaast wordt 2.000 ton stikstof verwerkt tot vloeibaar kunstmestconcentraat.

Duurzaam

Door haar grote omvang en de gekozen integrale aanpak vormt de nieuwe biogasinstallatie tevens een duurzame bestemming voor de mest van varkens- en veehouders in Limburg en daarbuiten. De biogasfabriek biedt zodoende voordelen voor zowel de veehouders en de kunstmestindustrie als het milieu.

De varkensmest wordt straks bovendien vers verwerkt, waardoor de uitstoot van methaan en ammoniak minimaal zal zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer