Half+miljoen+euro+voor+landschapselementen+Utrecht
Nieuws
© VidiPhoto

Half miljoen euro voor landschapselementen Utrecht

Agrarische collectieven in Utrecht krijgen een half miljoen euro van de provincie voor de aanleg van onder meer poelen, lanen, knotwilgen, houtwallen en bosjes.

De afgelopen twee jaar is in een pilot geëxperimenteerd met de aanleg van kleine landschapselementen in gemeenten Soest, De Bilt, Leusden en Stichtse Vecht en binnen twee agrarische collectieven: Rijn, Vecht en Venen en Utrecht Oost.

Utrecht stelde 200.000 euro subsidie beschikbaar om grondeigenaren te stimuleren kleine landschapselementen aan te leggen en herstellen. Via een platform krijgen grondeigenaren hulp bij het ontwerp en de aanleg of het herstel van nieuwe elementen. Ook de gemeenten doen actief mee in het platform. Die realiseren vooral nieuwe elementen op erven en gemeentelijke gronden.

Succesvol

De pilot loopt nog tot 1 juni 2019 en is tot nu toe succesvol, geeft provincie Utrecht aan. 'Er zijn ruim twintig poelen aangelegd of hersteld en 220 laanbomen en 330 knotbomen aangeplant. Verder zijn er heggen en hagen, elzensingels en struwelen, houtsingels en houtwallen en natuurvriendelijke oevers gerealiseerd. De agrarische collectieven en gemeenten zorgen ervoor dat de landschapselementen goed passen in hun eigen gebied.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer