Hoogleraar wil einde aan 'race to the bottom'

Boeren zijn net als de biodiversiteit slachtoffer van de 'race to the bottom'. 'Zij kunnen er niets aan doen dat het zo slecht gaat met de insecten', vindt hoogleraar dierecologie Henk Siepel.

Hoogleraar+wil+einde+aan+%27race+to+the+bottom%27
© Nieuwe Oogst

Dat zei hij woensdag tijdens het verkiezingsdebat 'Help, ons Achterhoekse landschap verandert!' van Natuurmonumenten en de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) in gemeente Bronckhorst. De hoogleraar is verbonden aan het onderzoek in Duitse natuurgebieden waaruit bleek dat in 25 jaar tijd de hoeveelheid insecten met ruim 75 procent is afgenomen. Ook haalde hij de media met zijn uitspraken over 'zombienatuur' en 'zombiebodems'.

De hoogleraar is niet hoopvol gestemd op een oplossing vanuit de overheid. 'Minister Schouten is geschrokken van de insectensterfte. Dat kan, maar het gaat erom dat we actie gaan ondernemen. Gelukkig werken we met partijen als LTO en de Rabobank aan een deltaplan biodiversiteit. De oplossing komt eerder uit de sector.' Het deltaplan zal waarschijnlijk rond de zomer gepresenteerd worden.

Goedkoopste van het goedkoopste

'Wie stelt kwaliteit van voedsel boven de prijs?', hield hij de volle zaal in Vorden voor. Volgens hem is het onderliggende probleem dat consumenten het goedkoopste van het goedkoopste willen hebben.

Tijdens de avond kreeg ook Erik Maalderink het woord. Hij is melkveehouder in Wichmond. Hij wees erop dat boeren best willen werken aan meer biodiversiteit, maar dat het ook rendabel moet zijn. 'Het klopt dat het coulisselandschap op veel plekken is verdwenen. Wij moeten elke vierkante meter zo rendabel mogelijk maken. Daarnaast zijn werkweken van 70 tot 100 uur voor boeren niet abnormaal. Landschapsonderhoud wordt dan al snel een sluitpost.'

Economische waardering

Het zou volgens hem helpen als landschapsonderhoud economisch gewaardeerd wordt. 'Een mooi Achterhoeks landschap is belangrijk voor het recreatie en toerisme en daarmee voor de lokale economie. Boeren mogen daar best wat voor terug zien.'

Er werd ook aandacht gevraagd voor dingen die juist goed gaan in de Achterhoekse landbouw: Vruchtbare Kringloop Achterhoek, kunstmestvrije Achterhoek. 'In de Achterhoek voldoen we aan de Europese nitraatrichtlijn.

Petitie

In een petitie roepen Natuurmonumenten en de GNMF politici uit de Achterhoek op om houtwallen, heggen en greppels terug te brengen in het landschap. Gemeenten moeten volgens de organisaties de bescherming van landschapselementen opnemen in het bestemmingsplan.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer