Suiker Unie: eerste 365 hectare bieten gezaaid

Akkerbouwers hebben de eerste 365 hectare bieten gezaaid. Dat kon met dank aan het uitzonderlijk mooie weer en de goede bodemomstandigheden.

Suiker+Unie%3A+eerste+365+hectare+bieten+gezaaid
© Twan Wiermans

Ondanks de zeer gunstige omstandigheden, zijn er maar weinig bieten gezaaid, meldt Suiker Unie. In het westen van Noord-Brabant is ruim 100 hectare bieten gezaaid, in Flevoland en ook op de noordelijke klei elk ook ongeveer 100 hectare.

De risico's van extreem vroeg zaaien, zijn voor de bietentelers reden om rustig te wachten tot op zijn vroegst vanaf 10 maart. Vanaf die datum kunnen, als het weer en de bodem het toelaten, alle rassen worden gezaaid.

Opkomst

Bij een lage bodemtemperatuur kiemen de bieten traag en zijn dan lang onderweg naar de opkomst. Het risico op een lager plantenaantal door vreterij van allerlei bodeminsecten is dan groter.Bovendien kan een langdurig koudeperiode tijdens en na de opkomst leiden tot meer schieters.

Rassen met resistentie tegen rhizoctonia of witte bietencysteaaltjes zijn wat gevoeliger voor schieten. 'Het kan natuurlijk goed gaan, maar het is afwachten of de reeds gezaaide bieten profijt zullen hebben van hun voorsprong', meldt de agrarische dienst van Suiker Unie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer