Tien bietenrassen doen examen voor 2020

Tien nieuwe bietenrassen hebben twee jaar in onderzoek gelegen en maken kans opgenomen te worden op de Aanbevelende Rassenlijst 2020. Er is vooral aanvulling met rassen die resistent zijn tegen rhizomanie, vooral voor percelen zonder rhizoctonia en zonder bietencystenaaltjes.

Tien+bietenrassen+doen+examen+voor+2020
© Koos van der Spek

De gegevens over rassen in de Aanbevelende Rassenlijst zijn verkregen uit onderzoek dat gedurende minimaal drie jaar is verricht op meerdere proefvelden verdeeld over de teeltgebieden in het land. Deze werkwijze zorgt voor een solide basis bij een verantwoorde rassenkeuze. Met dit onafhankelijk onderzoek wordt vastgesteld of een nieuw ras beter is dan rassen die al in de handel zijn.

Op de Aanbevelende Rassenlijst staan elk jaar bietenrassen die twee jaar in onderzoek hebben gelegen. Deze rassen staan nog niet op de officiële rassenlijst, maar zijn wel beperkt verkrijgbaar.

Rhizomanie

Voor teeltjaar 2020 zitten er tien rassen in de pijplijn voor de Aanbevelende Rassenlijst: zes met resistentie tegen rhizomanie en vier met resistentie tegen rhizoctonia. Enkele rassen hebben tevens een resistentie tegen bietencysteaaltje.

Vooral aanvulling met rassen die resistent zijn tegen rhizomanie

Annemonika KWS staat klaar als nieuwe kandidaat voor de Aanbevelende Rassenlijst 2020. Annemonika KWS scoort 'zeer goed' voor rhizoctoniaresistentie. De financiële opbrengst is met 102 veelbelovend. Het ras heeft een hoge wortelopbrengst (103) en een hoge suikeropbrengst (102).

Edonia KWS

Het ras Edonia KWS heeft een zeer goede aanvullende rhizomanieresistentie en een hoge financiële opbrengst (105) dankzij een hoge wortelopbrengst (105) en een hoge suikeropbrengst (104). Het ras is tevens resistent tegen bietencysteaaltjes. Het ras is de opvolger van Urselina KWS.

Ook het ras Kuma is geschikt voor de teelt op percelen met rhizoctonia. Het ras heeft een financiële opbrengst van 102. Het vierde ras in deze categorie is BTS 8505 RHC, met een financiële opbrengst van 98 en een goede aanvullende rhizomanieresistentie.

Betaseed

In de categorie resistent tegen rhizomanie zijn het vooral rassen van Betaseed die zorgen voor een ruimere keuze. Het ras BTS 2165 N lijkt als beste jongetje uit de klas te komen met een financiële opbrengst van 106 en een aanvullende rhizomanieresistentie. Het ras is tevens resistent tegen bietencysteaaltjes.

Ook uit de koker van Betaseed komt BTS 2510 N met een financiële opbrengst van 103, een goede aanvullende rhizomanieresistentie en tevens resistentie tegen bietencysteaaltjes. Daarnaast komt het zaadbedrijf met BTS 1195 (financiële opbrengst 102) en BTS 1375 (financiële opbrengst 101).

Balder

Een ander ras in de categorie resistent tegen rhizomanie is Balder. Het ras heeft een financiële opbrengst van 102. Daarnaast komt KWS met het ras Smart Blanca KWS met een financiële opbrengst van 90. De relatief lage financiële opbrengst compenseert het ras omdat het gebruikmaakt van een nieuwe technologie waardoor twee bespuitingen tegen onkruid voldoende zijn. Dit geeft minder gewasonderdrukking.

Bij Smart Blanca KWS wordt gebruikgemaakt van de nieuwe technologie Conviso Smart. De technologie van Conviso Smart is gebaseerd op de teelt van rassen die tolerant zijn tegen herbiciden van Bayer uit de categorie ALS-remmers. Het biedt nieuwe kansen voor onkruidbestrijding in suikerbieten. De verkoop is in combinatie en kost circa 450 euro per hectare.

Resistentie

Bij de rassenkeuze van suikerbieten benadrukken Suiker Unie en IRS dat telers eerst moeten kijken naar de benodigde resistentie. Na de juiste resistentie kunnen telers binnen het segment kiezen voor de hoogste financiële opbrengst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer