CBS experimenteert met sensordata landbouw

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzoekt de mogelijkheden om data uit precisielandbouw rechtstreeks bij boeren te verzamelen voor het maken van landbouwstatistieken.

CBS+experimenteert+met+sensordata+landbouw
© Han Reindsen

Nederlandse landbouwers gebruiken steeds vaker sensoren, bijvoorbeeld om de gesteldheid van de bodem te monitoren of te kijken hoe gewassen zich ontwikkelen en om gegevens uit melkrobots te verzamelen.

Het grote voordeel van deze precisielandbouw, waarbij boeren proberen meer inzicht te krijgen in allerlei factoren die de groei van hun gewas beïnvloeden, is dat zij er de opbrengst van hun grond mee vergroten en de kwaliteit van hun producten verbeteren tegen minimale kosten.

Melkrobots

Een ander voorbeeld is de melkveehouderij, waar bedrijven ook worden aangestuurd met behulp van sensoren. Denk bijvoorbeeld aan melkrobots.

Het CBS wil zich aansluiten bij deze ontwikkeling, zegt methodoloog Ger Snijkers van het CBS. 'Wij bekijken nu met een team van onderzoekers in hoeverre de data die landbouwers dagelijks verzamelen, bruikbaar zijn voor het maken van onze landbouwstatistieken.'

Voordelen

Dat heeft een aantal voordelen, zowel voor het CBS als de boeren, geeft Snijkers aan. 'Ook zoeken we samenwerking met externe partijen op dit gebied.'

Naast het maken van statistieken werkt het CBS aan een digitaal dashboard dat inzicht moet geven in het reilen en zeilen van een boerenbedrijf.

Aansluiting

Er is daartoe aansluiting gezocht bij een project over precisielandbouw dat in 2017 is opgezet door de vakgroep Applied Data Science van de TU Eindhoven en de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO).

Snijkers benadrukt dat dit onderzoek een allereerste verkenning is. 'We staan nog aan het begin en hebben nu een eerste proof of concept. We zien mogelijkheden, maar er zijn ook nog de nodige uitdagingen.'

Netwerk

Snijders wil het netwerk uitbreiden - ook buiten de landbouwsector - en graag in contact komen met bedrijven om samen te werken, bijvoorbeeld met bedrijfsorganisaties die expertise op dit gebied hebben.

'Door het combineren van verschillende expertises denken we de dataficatie van de landbouw en het bedrijfsleven een stap verder te kunnen brengen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer