Nieuw+gebruiksmerk+zeugen+maakt+slachtblik+overbodig
Nieuws
© Archieffoto Marcel Bekken

Nieuw gebruiksmerk zeugen maakt slachtblik overbodig

Zeugen, die na 31 december 2018 worden toegevoegd aan de zeugenstapel, mogen alleen nog gemerkt worden met een gebruiksmerk dat is erkend door het ministerie van LNV. Het nieuwe gebruiksmerk maakt het slachtblik overbodig.

Op grond van de regelgeving ter bescherming van dierenwelzijn (artikel 2.7 Besluit diergeneeskundigen) is het toegestaan om twee ingrepen in het kader van identificatie en registratie aan te brengen. Zeugen, gelten en beren die uiteindelijk naar de slacht gingen, hadden op basis van de huidige regelgeving al twee merken. Daar kwam op het einde van de rit dan nog een extra slachtblik bij.

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), de koepel voor de vleesverwerkende industrie COV en Vee & Logistiek Nederland onderzochten de mogelijkheden om het slachtblik te vervangen door een RFID (elektronisch) oormerk. De conclusie is getrokken dat de verschillende schakels in de varkensketen nog niet toe zijn aan een brede invoering hiervan. Daarom is er gewerkt aan een andere oplossing.

Slachtmerk

Die is gevonden in de vorm van een gebruiksmerk met het UBN-nummer van het zeugenbedrijf dat ook wordt geaccepteerd als slachtmerk en daarmee het huidige slachtblik vervangt. Bij afvoer van de zeug, met het nieuw erkende gebruiksmerk naar het slachthuis, is het inbrengen van het slachtblik niet meer toegestaan.

De ontwikkelde 'gebruiksmerken' zijn inmiddels getest en erkend als officieel merk waarmee het varken naar een slachthuis kan worden afgevoerd. Drie leveranciers (Schippers-Bladel, Hut en Merko) hebben dit merk al opgenomen in hun assortiment. Deze merken zijn vanaf nu te bestellen.

Handhaving

De regeling I&R Dieren is aangepast op de nieuwe situatie en wordt per 1 januari van kracht. Het advies aan de zeugenhouders is om ervoor te zorgen dat de nieuwe erkende gebruiksmerken zo snel mogelijk worden besteld en gebruikt om de instromende (opfok)zeugen te merken.

Met het ministerie van LNV en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is overeenstemming bereikt over een 'uitfaseringstraject'. Zeugen die voor 1 januari 2019 voorzien zijn van een niet erkend bedrijfsmerk dienen bij afvoer in de toekomst naar het slachthuis nog steeds voorzien te worden van een slachtblik. De voorraad slachtblikken kan worden afgestemd op de nieuwe situatie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer