Data+zorgen+voor+revolutie+in+varkenshouderij
Nieuws
© Twan Wiermans

Data zorgen voor revolutie in varkenshouderij

In de varkenshouderij worden enorm veel data verzameld. De toegevoegde waarde moet komen uit het betrouwbaar koppelen van al die cijfers. Die ontwikkeling komt in een stroomversnelling.


Het verzamelen van data zoals dat nu al volop gebeurt, is één ding. Daar betrouwbare informatie uit filteren die kan worden gebruikt in rekenschema's om toekomstige data te analyseren, is iets heel anders. Het gaat dan om kunstmatige intelligentie en machine learning.

'Hoe een varken gemiddeld groeit is niet interessant. Wel hoe hij afwijkt en in welke mate. Veel belangrijke data worden momenteel nog onvoldoende ingezet', zegt lector Lenny van Erp van HAS Den Bosch. Zij was dinsdag een van de sprekers tijdens het Symposium Hogere Varkensgezondheid in Eindhoven.

Bedrijven maken data visueel in dashboards, maar waar het volgens Van Erp over gaat, is het analyseren van die data. In de agrarische sector is daarmee nog een wereld te winnen. Niet vreemd dat steeds meer traditionele agrarische bedrijven actief worden op het vlak van informatietechnologie. Op dat vlak lijkt de varkenshouderij aan de vooravond te staan van een revolutie.

Sinds een jaar of vijf vat het idee post dat een computer beter in staat is om subtiele verandering vast te leggen dan de mens. Jackson He van het Chinese techbedrijf Yingzi noemt de computer een onmisbaar instrument om op grote schaal betrouwbare analyses te maken.

Gezichtsherkenning

Hier wordt nu volop gebruik van gemaakt. Zo ontwikkelde Yingzi onder andere gezichtsherkenning bij varkens. Een techniek die op zich geen toegevoegde waarde heeft, maar in combinatie met andere technieken wel. Gezichtsherkenning is onderdeel van het Future Pig Farm-project van Yingzi. Daarbij worden varkens met camera's geïdentificeerd en die informatie wordt gebruikt om onder andere voeding, stalklimaat en management te optimaliseren.

'Verzorging op dierniveau op maat', aldus He. Hij verwacht dat de koppeling tussen herkenning en het individueel voeren in maart in China live gaat. Hij zegt dat de techniek geschikt is voor bedrijven vanaf vijfhonderd zeugen.

Het ideaal van He is het organiseren van een platform dat hij BAG noemt. Daaraan is de hele keten van stal tot bord gekoppeld. De technieken die hij daarbij inzet, zijn blockchain (B), kunstmatige intelligentie (A) en genetica (G).
Binnen vijf tot tien jaar is dat volgens He voor de varkenshouderij realiteit. Analoog aan de varkenshouderij wordt eenzelfde spoor uitgewerkt voor rund- en pluimvee.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer