Belgi%C3%AB+toezichtsgebied+na+blauwtonguitbraak
Nieuws
© Vidiphoto

België toezichtsgebied na blauwtonguitbraak

Bij vier veehouderijen in België is blauwtong type 8 gevonden. Daarop is dat land niet meer blauwtongvrij en wordt het hele land als toezichtsgebied ingesteld. LTO raadt schapen- en rundveehouders aan bij import de regels te volgen en indien nodig de dieren te laten vaccineren. Er is vaccin beschikbaar.

Op basis van de Europese regelgeving moet een land na een blauwtonguitbraak een toezichtsgebied instellen van 150 kilometer. Een deel van België lag al in het toezichtsgebied na onder meer een uitbraak in Duitsland, vlak over de grens.

Nu ook uitbraken zijn gevonden in de Belgische provincie Luxemburg, is besloten het hele land als toezichtsgebied in te stellen. Voordeel is dat vrij verkeer van dieren binnen het land mogelijk is, dus besmette dieren kunnen verder het land in worden gebracht. Nadeel voor Nederland is dat er extra eisen worden gesteld aan dieren die uit België worden geïmporteerd.

Knutten

Volgens Belgische dierenartsen hebben knutten de ziekte onlangs verspreid. Binnen een straal van 5 kilometer van het eerste bedrijf zijn ook dieren ziek geworden. Ze denken dat knutten nu al actief zijn.

Viroloog Piet van Rijn van Wageningen University & Research hoopte dat België als beschermende zone zou fungeren, doordat in dat land in 2016, 2017 en 2018 gratis blauwtongvaccinaties werden gegeven. 'Een vrijwillige campagne, helaas niet verplicht. Omdat de gevolgen van een blauwtonginfectie bij schapen groot is, zouden vooral schapenhouders vaccineren. De animo onder rundveehouders was waarschijnlijk miniem. Door onbeschermde runderen kan het virus alsnog worden verspreid.'

Vaccin beschikbaar

Een woordvoerder van Kernfarm heeft een distributieovereenkomst om de Belgische markt te kunnen voorzien van het blauwtong virus-vaccin. Dit bedrijf is distributeur van het Bluevac BTV 8 vaccin (REG EU/2/11/122/002–003) en het Bluevac BTV 4 vaccin (BE-V537457). Dit bedrijf heeft voldoende vaccin beschikbaar.

Een woordvoerder van vaccinproducent Zoetis ziet dat de voorraadkast met de blauwtongvaccins leeg is. 'Als gevolg van geringe vraag hadden producenten een beperkte hoeveelheid vaccin op voorraad. Bij veel vraag kunnen we de productie opschalen. Dan duurt het enkele maanden voordat dit vaccin voorradig is.'

Een woordvoerder van geneesmiddelenbedrijf MSD verwacht vanaf begin mei het vaccin te kunnen leveren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 8°
  10 %
Meer weer